Napetosti na Bližnjem vzhodu dvigujejo cene nafte

ByAna Koren

15. aprila, 2024 , , , , , , ,
Črpališče nafte [Foto: Pexels]

Napetosti na Bližnjem vzhodu dvigujejo cene nafte

V luči nedavnih zračnih napadov Irana na Izrael bi lahko cene nafte dosegle 100 dolarjev za sodček ali več. Iranski napad, ki je ponovno sprožil strah pred možnostjo regionalnega konflikta, je poglobil zaskrbljenost glede stabilnosti oskrbe z nafto, saj Iran predstavlja enega izmed ključnih igralcev v naftnem kartelu OPEC in je tretji največji proizvajalec.

Analitiki so izpostavili, da bi morebitne motnje v iranski zmožnosti oskrbovati svetovne trge lahko drastično zvišale cene. Prav tako je veliko pozornosti usmerjeno na Hormuško ožino, ključno točko za globalni naftni promet, kjer dnevno teče ena petina svetovne proizvodnje nafte. Vsako zaprtje ožine ali napad na iranske proizvodne objekte bi cene surove nafte tipa Brent lahko dvignilo na 100 dolarjev za sodček, medtem ko bi zaprtje Hormuške ožine lahko povzročilo cene v razponu od 120 do 130 dolarjev, opozarja Andy Lipow, predsednik podjetja Lipow Oil Associates.

Na globalnih trgih se je odziv na te napetosti že začutil, saj so se cene nafte v Aziji znižale. Globalna referenčna cena nafte Brent je padla za 0,31 odstotka na 90,17 USD za sod, medtem ko so se cene ameriškega West Texas Intermediate znižale za 0,44 odstotka na 85,28 USD za sod. Ta padec cen je deloma posledica naravnega upada proizvodnje, ki po ocenah Morgan Stanleyja znaša približno 15 odstotkov za konvencionalne naftne vrtine brez dodatnih kapitalskih izdatkov.

Napadi Hutijev

Dodatno na cene nafte vplivajo tudi nedavni pomorski napadi Hutijev na Rdečem morju, ki trdijo, da so ti napadi izvedeni v solidarnosti s palestinskim ljudstvom. Tudi ta dogodek je prispeval k dvigu cen nafte v zadnjih mesecih.

Na politični ravni Iran ostaja prevladujoča sila v bližnjevzhodni politiki, ki financira in podpira skupine, ki nasprotujejo Izraelu, kot so Hamas, Hezbolah, jemenski Hutiji in sirski režim Bašarja al Asada. Ameriški predsednik Joe Biden je ostro obsodil napad in izrazil trdno zavezanost k varnosti Izraela. Biden je prav tako izjavil, da ZDA ne bodo sodelovale v ofenzivnih operacijah proti Iranu, kar je potrdil visoki uradnik administracije.

V luči teh dogodkov obstaja možnost, da bi ZDA in njihovi zavezniki lahko okrepili sankcije proti Iranu, če bi ta nadaljeval z sovražnimi dejanji, kar bi lahko še dodatno vplivalo na globalne naftne trge. Izvoz iranske nafte se je v zadnjih nekaj letih povečal, kar ZDA izkoriščajo kot taktiko za ohranjanje nižjih svetovnih cen nafte, zaključuje glavni ekonomist družbe Betashares, David Bassanese.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Pexels