Napetosti na Bližnjem vzhodu vplivajo na svetovne trge

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Napetosti na Bližnjem vzhodu vplivajo na svetovne trge

Terminske cene ameriških delnic v Aziji so, zaradi poslabšanja vojaškega konflikta na Bližnjem vzhodu, ki je povečal cene nafte in zakladnic, padle. Dodatne pritiske na trge je povzročilo pričakovano poročilo o zaposlovanju v ZDA, ki naj bi pozneje v tednu vplivalo na obrestne mere zaradi podatkov o inflaciji.

Počitniško vzdušje v Japonski in Južni Koreji je dodatno poslabšalo tržne razmere. Kljub temu je bila glavna pozornost vlagateljev usmerjena k obveznicam, varnim pristanom japonskega jena in zlatu. Evro je bil med največjimi poraženci. Analitiki iz CBA so v sporočilu poudarili: “Rastoče cene nafte, padajoče delniške cene in večja nestanovitnost krepijo dolar in jen ter škodujejo ‘tveganim’ valutam.”

V ospredju zaskrbljenosti je bila možnost motenj v dobavi nafte iz Irana. “Zaradi trenutnih tesnih razmer na fizičnih naftnih trgih bi lahko neposredno zmanjšanje iranskega izvoza nafte v kratkem času dvignilo terminske pogodbe za nafto brent nad 100 USD/bbl,” so opozarjali tržni analitiki.

Napetosti so se še povečale, ko je Izrael v nedeljo napadel palestinsko enklavo Gaza, v maščevanju za enega izmed najbolj krvavih napadov, v katerem je islamistična skupina Hamas ubila 700 Izraelcev. Zaradi teh napetosti je cena nafte Brent narasla za 4,24 dolarja na 88,82 dolarja za sod. Ameriška nafta dosegla ceno 87,05 dolarja za sod, kar je za 4,26 dolarja več.

Zlato, tradicionalno varno zatočišče v časih negotovosti, se je podražilo za 0,8 odstotka na 1.848 $ za unčo. Na valutnih trgih je jen pridobil. Evro je proti jenu in dolarju oslabel, in sicer za 0,3 odstotka oziroma 0,2 odstotka.

Državne obveznice so bile v tem obdobju zelo iskane, saj so se 10-letne terminske pogodbe zakladnice dvignile za 11 tik. Donosi so se ustalili na 4,75 odstotka, kar je nekoliko nižje kot prejšnji petek, ko so znašali 4,81 odstotka.

Vpliv naraščajočih cen nafte in napetosti na Bližnjem vzhodu na svetovne trge

Vztrajna rast cen nafte, ki bi delovala kot obremenitev za potrošnike in povečevala inflacijske pritiske, je vplivala na padec delničarskih indeksov. Terminske pogodbe S&P 500 so padle za 0,8 odstotka. Nasdaq je nižji za 0,7 odstotka, EUROSTOXX 50 za 0,4 odstotka, FTSE pa za 0,1 odstotka. Na japonskem trgu so terminske pogodbe Nikkei padle za 0,8 odstotka.

V luči nedavnega močnega poročila o zaposlovanju v ZDA so se okrepila pričakovanja o vztrajno visokih obrestnih merah. Ključno spremljanje bo namenjeno prihajajočim podatkom o septembrskih potrošniških cenah. Napovedi kažejo na 0,3-odstotno rast, kar naj bi letno inflacijsko rast nekoliko upočasnilo. V teku tega tedna je pričakovati tudi zapisnik s seje Federal Reserve, ki bo razkril stališča članov glede obrestnih mer.

Trenutne razmere na Bližnjem vzhodu bi lahko vplivale na odločitve Federal Reserve glede nadaljnjih ukrepov. Terminske pogodbe Fed skladov zdaj nakazujejo 86-odstotno verjetnost, da bodo obrestne mere novembra ostale nespremenjene, pričakovanja za leto 2024 pa kažejo na približno 75 bazičnih točk znižanja.

Kitajska se v tem tednu vrača iz počitnic z obilico gospodarskih podatkov, ki vključujejo inflacijo potrošnikov in proizvajalcev, trgovinsko rast ter podatke o posojilih. Medtem ko so novice z Bližnjega vzhoda lahko dodatna obremenitev za sezono dobičkov podjetij. V tem tednu bodo poročala tudi vodilna podjetja S&P 500, med katerimi so JP Morgan, Citi in Wells Fargo. Goldman Sachs je že objavil 2-odstotno rast prodaje, z 55 bazičnimi točkami zmanjšanja marže na 11,2 odstotka in enakim dobičkom na delnico kot prejšnje leto.

vir Foto: Freepik Portal24