Napetosti v Bližnjem vzhodu dvigajo cene nafte

Cene nafte na mednarodnih trgih so se danes ustalile blizu ravni 91 dolarjev. Razlog za takšno situacijo je trenutno negotovo geopolitično stanje v Bližnjem vzhodu, kjer so vlagatelji zaskrbljeni zaradi možnosti zaostritve konflikta med Izraelom in palestinsko skupino Hamas.

Na londonski borzi je cena sodčka nafte po poldnevu dosegla 90,85 dolarja, kar je praktično na isti ravni kot konec prejšnjega tedna. Medtem na ameriškem trgu je sodček nafte vreden 87,81 dolarja. Cene nafte so konec prejšnjega tedna beležile očiten skok, ki je v petek na londonski borzi znašal 4,89 USD, na ameriškem trgu pa 4,78 dolarja.

Eden glavnih dejavnikov, ki vpliva na gibanje cen nafte, so trenutne vojaške aktivnosti Izraela v Gazi, na palestinskem ozemlju. V ponedeljek je Izrael povečal zračne napade na to območje, kljub prekinitvi ognja, ki bi morala omogočiti evakuacijo tujih državljanov in dostavo humanitarne pomoči. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je najavil obisk v Izraelu, kjer bo razpravljal o možnih scenarijih za nadaljnji razvoj situacije.

Kako se bo konflikt razvijal?

Kot opozarja analitik Hiroyuki Kikukawa, vlagatelji poskušajo oceniti, kako se bo konflikt razvijal, še posebej v luči napovedane večje izraelske kopenske ofenzive v Gazi.

Poleg tega so cene nafte konec prejšnjega tedna zvišale sankcije ZDA proti lastnikom tankerjev s sedežem v Turčiji in Združenih arabskih emiratih, ki so prevažali rusko nafto po cenah, ki presegajo 60 dolarjev za sodček – cenovno mejo, ki jo je določila skupina G7. John Evans iz PVM je pojasnil, da je ta odločitev ZDA nepričakovano vplivala na trg nafte.

Na trgu nafte je bila tudi opažena reakcija na srečanje med ruskim predsednikom Putinom in saudsko Arabijo. Putin je izjavil, da ukrepi Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in njihovih zaveznic obrodijo prve sadove in prispevajo k stabilnosti na trgu nafte.

V povezavi s tem je Aleksander Novak, podpredsednik ruske vlade, poudaril pomembnost nadaljevanja ukrepov s strani OPEC+ za stabilizacijo razmer na trgu. OPEC pa je poročal, da je bila njihova košarica nafte v petek višja za 2,19 dolarja, kar znaša skupaj 91,62 dolarja za sodček.

vir Foto: Freepik Portal24