Napetosti v Rdečem morju povzročajo težave nemškim podjetjem

ByA.K.

22. januarja, 2024 ,
Foto: Pexels

Napetosti v Rdečem morju povzročajo težave nemškim podjetjem

Nemški kemični proizvajalci se trenutno spopadajo s hudimi izzivi pri oskrbi s surovinami. “Največje težave predstavlja šibko povpraševanje ter visoke cene energije in surovin,” je povedal predstavnik združenja kemične industrije VCI, Henrik Meincke. Napetosti v Rdečem morju so privedle do sprememb v logističnih poteh, saj so prevozniki preusmerili ladje okoli Azije, izogibajoč se Rdečemu morju in Sueškemu prekopu. To je povečalo razdaljo, ki jo surovine iz Azije morajo prepotovati, kar je povzročilo zamude pri dobavi ključnih surovin za nemško kemično industrijo.

Gechem, družba specializirana za mešanje in pakiranje kemikalij za velike industrijske stranke, že čuti posledice težav pri oskrbi. Izvršna direktorica in lastnica Gechema, Martina Nighswonger, je izrazila zaskrbljenost zaradi težav pri pridobivanju surovin, ki so ključne za njihovo proizvodnjo, vključno s trinatrijevim citratom, sulfaminsko in citronsko kislino. Zaradi tega so že bili prisiljeni zmanjšati proizvodnjo nekaterih izdelkov, kot so tablete za pomivanje posode in straniščne školjke.

Da bi se izognili resnim prekinitvam proizvodnje, so nekatera podjetja začela zgodnje naročanje surovin in prehod na letalski prevoz. Kljub tem ukrepom pa zračni prevoz ni trajna rešitev, saj nekaterih kemikalij ni mogoče prevažati po zraku.

Dodatno breme

Združenje kemične industrije VCI poudarja, da bi morale biti zaustavitve proizvodnje omejene na posamezne primere. Obenem opozarjajo tudi, da zamude pri uvozu surovin čez Rdeče morje predstavljajo dodatno breme za že tako oslabljen kemični sektor, še posebej za srednje velika podjetja, ki proizvajajo fine in posebne kemikalije.

Poleg tega se kemična industrija sooča z višjimi stroški goriva. Tankerji s surovinami namreč potujejo približno 14 dni dlje, kar nekateri proizvajalci lahko le delno prenesejo na svoje kupce. Na primer, proizvajalec penilnih kemikalij, Covestro, pričakuje višje cene prevozov. Podjetje poudarja, da njihova podražitev ne bo bistveno vplivala na končne potrošnike.

Kljub tem težavam pa proizvajalec dišav Symrise, ki ima dobre zaloge surovin, ne pričakuje večjih zamud pri dostavi. Svoje kupce poziva, naj ostanejo zvesti svojim obsežem naročil in se izogibajo neupravičenemu kopičenju zalog.

Vodja združenja kemične industrije VCI ocenjuje, da so obsežne zaustavitve proizvodnje malo verjetne, tudi če bi se razmere v Rdečem morju še naprej zaostrujejo. Vendar pa se ob vseh težavah, ki jih že doživlja sektor, dodatne težave pri oskrbi surovin še povečujejo. Slednje pa nemško kemično industrijo postavlja pred nove izzive. Henrik Meincke iz VCI zaključuje, da so poleg napetosti v Rdečem morju dovolj težav za nemško kemično industrijo tudi šibko povpraševanje, regulativni odloki ter visoke cene surovin in energije.

vir; Foto: Pexels; Portal24