Napoved cen goriv: Stabilnost ali rahlo povišanje?

ByA.K.

24. marca, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Napoved cen goriv: Stabilnost ali rahlo povišanje?

V torek bodo znane nove regulirane cene pogonskih goriv, pri čemer analitiki napovedujejo dve možnosti: cene bodo ostale nespremenjene ali pa bodo zabeležile rahlo povišanje. Napoved temelji na trenutnih gibanjih cen nafte na mednarodnih trgih in nedavnih ukrepih vlade, navajajo Moje finance. Vlada je v zadnjih mesecih prilagodila marže za prodajo bencina in dizla ter trošarine, kar vpliva na končno ceno goriv na bencinskih črpalkah.

Če vlada ne zviša marže in ne spremeni trošarin, pričakujemo, da bo cena dizla ostala na sedanjih ravneh. Ne bomo pa presenečeni nad zvišanjem marže, kar bi po naših predvidevanjih za dober cent ali dva podražilo liter dizla.

Moje finance

Decembra lani je vlada znižala maržo za 0,03 evra na liter, nato pa jo je pred mesecem dni zvišala za 0,01 evra, kar pomeni, da marža ostaja 0,02 evra nižja kot pred decembrskim ukrepom. Ta ukrep je bil del prizadevanj za blažitev inflacije, vendar uredba, ki določa trenutno maržo, poteče v ponedeljek. Poleg tega je vlada pred dvema tednoma prilagodila trošarine, znižala je trošarino za prodajo bencina in zvišala za dizel ter kurilno olje, kar pa ni vplivalo na spremembo cen na črpalkah.

Pri bencinu na podlagi rasti cen na sredozemskih borzah pričakujemo povišanje cen. Če odmislimo morebitne večplastne vladne posege, ocenjujemo, da bo torkova cena višja za približno dva centa in pol.

Moje finance

Cene nafte na mednarodnih trgih so od začetka leta v porastu. Cena za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte (WTI) trenutno znaša okoli 80 dolarjev, kar je povišanje od začetnega tečaja leta, ko je bil sod vreden 70 dolarjev. Severnomorska nafta brent stane približno 85 dolarjev za sod, kar je prav tako povišanje od cene 75 dolarjev pred tremi meseci.

Prihajajoče spremembe cen goriv tako ostajajo pod vplivom več dejavnikov, vključno z mednarodnimi cenami nafte, vladnimi regulativami in maržami trgovcev, kar ustvarja negotovost glede tega, kako se bodo cene gibale v prihodnjem tednu.

[Vir: Moje finance]; Portal24; Foto: Freepik