Napoved Christine Lagarde o znižanju obrestnih mer dvignila evropske trge

ByA.K.

14. januarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Napoved Christine Lagarde o znižanju obrestnih mer dvignila evropske trge

Evropski trgi so bili v petek po dokaj optimističnih komentarjih predsednice ECB Christine Lagarde, ki je v četrtek namignila na možnost znižanja obrestnih mer, precej dobro. Evropske delnice so se odzvale živahno, saj so vlagatelji upali, da bo Evropska centralna banka (ECB) ukrepala hitreje, kot je bilo pričakovano.

Lagarde je v četrtkovi izjavi za televizijo France 2 dejala, da “obrestne mere, razen morebitnih nadaljnjih šokov ali nepričakovanih podatkov, ne bodo še naprej rasle. In če zmagamo v boju proti inflaciji in če smo prepričani, da bo inflacija res 2 odstotna, se bodo stopnje začele zniževati.” Kljub temu pa ni navedla konkretnega datuma za začetek sproščanja denarne politike.

Poročilo o bruto domačem proizvodu Združenega kraljestva

Dodatno optimizmu je prispevalo tudi pozitivno poročilo o bruto domačem proizvodu Združenega kraljestva, ki kaže na možen začetek gospodarskega okrevanja. Kljub temu pa so ostali geopolitični pomisleki. ZDA in Združeno kraljestvo sta namreč proti koncu tedna izvedla napade na upornike Houthi v Rdečem morju, kar je povzročilo dvig cen surove nafte brent.

Na trgu surove nafte je cena narasla za 1,82 odstotka na 80,1 dolarja za sod. Cena zlata se je povzpela za 0,30 odstotka na 2.049 dolarja za unčo.

Med največjimi tedenskimi dobitniki na indeksu CAC 40 so bila podjetja, kot so Teleperformance, Safran, Airbus, Alstom in Dassault Systemes. Teleperformance se je povečal za 6,46 odstotka zaradi certifikata družbene odgovornosti. Safran je višje za 6,07 odstotka, in sicer zaradi povezave z LeoStella. Airbus pa je razkril rekordno prodajo in naročila za leto 2023.

Na drugi strani so med največjimi tedenskimi poraženci ArcelorMittal, LVMH, Renault, TotalEnergies in Kering. ArcelorMittal je izgubil 3,96 odstotka zaradi zavrnitve predloga italijanske vlade, LVMH je padel za 3,32 odstotka kljub sodelovanju s Tik Tokom. Renault je zaradi špekulacij o ukinjanju modela Renault Zoe je izgubil 3,13 odstotka. TotalEnergies je zdrsnil za 3,10 odstotka. Naftni gigant sicer povečuje svoj delež pri odkritju nafte ob obali Namibije. Kering pa je padel za 3,09 odstotka, sej je podprl italijanski start-up na področju biomaterialov, Mogu.

vir; Foto: Freepik; Portal24