Napovedana je opozorilna stavka veterinarskih higienikov

ByMiha Kovač

18. aprila, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Napovedana je opozorilna stavka veterinarskih higienikov

Veterinarski higieniki z Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete so napovedali opozorilno stavko, ki bo trajala od 6. do 11. maja. Stavkovni odbor je napovedal, da bo stavka potekala štiri ure dnevno od ponedeljka do petka, medtem ko bo sobotna dežurna služba omejena na nujne zadeve, kot so odvoz povoženih živali in preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.

Higieniki se pritožujejo nad neustreznim plačilom in številom nadur, ob tem pa opozarjajo na pravico do dodatka na pogoje dela. Poudarjajo, da zaradi specifik njihovega dela, ki pogosto vključuje nadure zaradi pomanjkanja kadra, zahtevajo poseben dodatek. Napovedali so tudi možnost eskalacije stavke med 13. in 17. majem, v kolikor se njihove zahteve ne bodo upoštevale.

Zaradi neustrezne plačne politike, ki je od leta 2022 povzročila, da osnovna plača higienika (1226,82 evra) zdrsne pod minimalno plačo, higieniki zahtevajo prestrukturiranje plačnih razredov. “Izgubili smo 10 do 11 plačilnih razredov od leta 2016, kar je nesprejemljivo,” so izpostavili v svoji izjavi.

Stavkovni odbor je svoje zahteve naslovil na Veterinarsko fakulteto, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, in druge relevantne državne ustanove, s poudarkom na potrebi po prerazporeditvi pod okrilje kmetijskega ministrstva, saj se čutijo pozabljene v trenutnem sistemu šolstva.

Veterinarski higieniki s tem opozorilom želijo doseči pozornost javnosti in odgovornih, ter izboljšanje svojih delovnih pogojev in priznavanje pomembnosti njihovega dela v družbi.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik