Napredki in ovire Zahodnega Balkana na poti k EU

Foto: Portal24 (AI)

Napredki in ovire Zahodnega Balkana na poti k EU

V procesu širitve Evropske unije na Zahodni Balkan se države regije, kljub napredku, ki so ga dosegle nekatere med njimi, kot sta Severna Makedonija in Albanija, soočajo s številnimi izzivi. Med osrednjimi vprašanji ostaja dialog med Beogradom in Prištino ter potreba po obsežnih strukturnih reformah. Ta tema je prevladovala na nedavnem srečanju v Atenah, ki sta ga organizirali Helenska fundacija za evropsko in zunanjo politiko (ELIAMEP) in Blejski strateški forum (BSF), kjer so razpravljali o politiki širitve EU.

Črna gora se trenutno izpostavlja kot najverjetnejša naslednja članica Evropske unije. Slednje predvsem zahvaljujoč zavezanosti njene nove vlade, da se uskladi s standardi in pravnim redom EU. Vendar pa je pot do članstva v Uniji dolga in zahtevna. Države kandidatke morajo pred začetkom pristopnih pogajanj izvesti reforme, ki ustrezajo poglavjem “pravnega reda” EU. Ta zbirka skupnih pravic in obveznosti, ki sestavljajo zakonodajo EU, mora biti vključena v pravne sisteme držav članic EU. Črna gora je do sedaj odprla 33 od 35 poglavij za pregled. Zapreti pa je uspela le tri.

Odprt dialog

Maida Gorsevic, ministrica za evropske zadeve Črne gore, je v intervjuju za Euronews izrazila optimizem glede procesa integracije. Poudarila je tudi odprt dialog vlade ne le s politično večino ampak tudi z opozicijo glede evropske poti. Poudarila je tudi spodbudna sporočila in podporo, ki jo Črna gora prejema iz Bruslja in od evropskih partnerjev.

Kljub temu se druge države, kot je Kosovo, soočajo z dodatnimi ovirami. Podpredsednik kosovske vlade, zadolžen za evropske integracije, je izpostavil težave, kot so nepriznanje s strani petih članic EU in zapleten proces dialoga, ki otežujejo pot Kosova k evropskim integracijam.

Evropski politiki medtem podpirajo širitev s pobudami, kot je novi razvojni načrt za Zahodni Balkan. Vprašanja o smeri in hitrosti tega procesa sicer ostajajo še naprej odprta. Kot je izpostavil namestnik slovenskega ministra za evropske zadeve, Marko Stučin, bi lahko nenehno odlašanje s širitvijo pripeljalo do stagnacije, kar ne bi bilo v korist niti Zahodnega Balkana niti same Evropske unije.

V luči teh izzivov je Evropska komisija nedavno priporočila začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino, kar predstavlja pomemben korak naprej za to državo Zahodnega Balkana, osem let po njeni prošnji za članstvo v EU. Ta razvoj dogodkov nakazuje potencialni premik v procesu širitve, ki bi lahko imel pomembne posledice za regijo in celotno Evropsko unijo.

[Vir: Euronews]; Foto: Portal24 (AI)