Naraščajoča grožnja: Washington bo Tajvan oborožil do zob

V zadnjih tednih se je mednarodna pozornost osredotočila na povečanje vojaške podpore, ki jo Združene države Amerike nudijo Tajvanu. Ameriški predsednik Joe Biden je nedavno podpisal sporazum o donaciji v višini 80 milijonov dolarjev za nakup ameriške vojaške opreme s strani Tajvana. Kljub temu, da se zdi znesek na prvi pogled skromen v primerjavi s stroškom sodobnega bojnega letala, ima poteza veliko večji pomen.

Kitajska je takoj izrazila svoje nasprotovanje in obžalovanje glede tega dejanja s strani Washingtona. Vendar pa je treba opozoriti, da gre za donacijo, ki izvira iz ameriških davkoplačevalcev, kar predstavlja pomemben premik v politiki ZDA. Gre za prvo takšno donacijo v več kot 40 letih, ko so ZDA prvič uporabile svoj denar za pošiljanje vojaške opreme v državo, ki je uradno ne priznavajo. Ta poteza poteka v okviru programa imenovanega “tuje vojaško financiranje” (FMF).

V preteklih desetletij so ZDA Tajvanu prodajale orožje pod pogoji zakona o odnosih s Tajvanom. Pri slednjem je bilo ključno, da Tajvanu omogočijo samoobrambo pred morebitnim kitajskim napadom, ne pa tudi destabilizacijo odnosov med Washingtonom in Pekingom. Vojaško ravnotežje v regiji pa se je v zadnjem desetletju dramatično spremenilo. Spremembe pa so privedle do nujnosti ponovnega preoboroževanja Tajvana.

“ZDA poudarjajo nujno potrebo po izboljšanju naše vojaške zmogljivosti. Pekingu pošiljajo jasno sporočilo strateške jasnosti, da stojimo skupaj,” je dejal Wang Ting-yu, zakonodajalec vladajoče stranke na Tajvanu. Po njegovih besedah je 80 milijonov dolarjev le vrh ledene gore. Pripravljajo se namreč na še večjo vojaško pomoč v prihodnjih petih letih, ki bi lahko znašala do 10 milijard dolarjev.

Orožje se pošilja neposredno iz ameriških zalog

Pomembno je tudi to, da se s FMF orožje pošilja neposredno iz ameriških zalog. Pomeni, da ni potreben dolgotrajen postopek odobritve. To je še posebej ključno v primeru Tajvana, ki potrebuje nujno podporo.

Kljub temu pa ostaja vprašanje, kako bo vojna v Gazi in vojna v Ukrajini vplivala na dobavo ameriškega orožja Tajvanu. Predsednik Biden išče vojno pomoč za Ukrajino in Izrael, kar vključuje tudi dodatna sredstva za Tajvan. Razdeljen kongres je zadržal milijarde dolarjev vredne pomoči za Ukrajino, medtem ko Tajvan uživa široko podporo obeh strank. To pa še vedno ostaja pomembno vprašanje, ki ga je treba rešiti v prihodnjih mesecih.

Tajvan se sooča s pomanjkanjem pripravljenosti za morebiten kitajski napad, kljub nedavni ameriški donaciji vojaške opreme v vrednosti 80 milijonov dolarjev. Dr. I-Chung Lai, strokovnjak za obrambne zadeve, je izpostavil resnost situacije, saj se je vojaško ravnotežje v regiji dramatično spremenilo v prid Kitajske.

Izzivi

Tajvanska vojska se sooča s številnimi izzivi, vključno z zastarelo opremo, pomanjkljivostmi v usposabljanju ter zastarelo poveljniško strukturo, taktiko in doktrino. Mnoge enote na prvi liniji imajo premalo osebja, kar dodatno oslabi njihovo pripravljenost. Poleg tega obstajajo težave z protiobveščevalnimi operacijami na Kitajskem, pa tudi z vpoklicem v vojsko.

Reforma in obnova vojske sta nujni, vendar je čas omejen, kar Washingtonu predstavlja skrb. ZDA se zato aktivno vključujejo v prekvalifikacijo tajvanske vojske. Tajvanci so se v preteklosti zanašali na prepričanje, da je invazija na otok pretežka za Kitajsko. Vendar pa se je vojaška moč Kitajske v zadnjih letih znatno okrepila, kar je povzročilo previden prehod na strategijo “trdnjave Tajvan.”

Nova strategija poudarja kopenske enote, pehoto in topništvo ter boj proti morebitni invaziji na plažah in mestih. Kljub temu pa bo odgovornost za obrambo Tajvana še naprej padla na zastarelo vojsko, ki je ostala v ameriški vojaški doktrini iz obdobja vietnamske vojne.

Napetosti v regiji naraščajo, in Tajvan se trudi izboljšati svojo vojaško pripravljenost ter zaščititi svojo suverenost pred morebitnim kitajskim napadom.

Učenje iz ukrajinske invazije spodbuja ukrepanje ZDA

Do nedavnega so bili Tajpej in Washington prepričani, da bodo trgovina in naložbe zagotovile mir v Tajvanski ožini. Nedavni dogodki v svetu pa so te predpostavke razblinili.

Vzpon kitajskega predsednika Xi Jinpinga in njegovega nacionalističnega pristopa, pa tudi ruska invazija v Ukrajino, so sprožili zaskrbljenost v Tajvanu. Ukrajinska izkušnja je še posebej pomembna. Pokazala je namreč, da na bojišču ključno vlogo igra topništvo. Ukrajinske sile so se morale hitro prilagoditi in se učiti, kako se izogibati ruski artileriji.

Na žalost ima veliko tajvanskih topniških čet še vedno zastarelo opremo, kar povečuje ranljivost otoka. Tajvan se zaveda potrebe po reformi in izboljšanju svoje vojaške pripravljenosti, zato so tajvanske kopenske enote poslane v ZDA na usposabljanje, kjer ameriški inštruktorji sodelujejo tudi s tajvanskimi marinci in specialnimi enotami.

Kljub temu William Chung, strokovnjak za obrambne zadeve v Tajpeju, poudarja, da Tajvan sam ne more zagotoviti svoje obrambe pred morebitnim kitajskim napadom. To je ena od ključnih lekcij, ki jih je svet pridobil iz ukrajinske invazije. Mednarodna skupnost se mora odločiti, ali je Tajvan pomemben za njihove lastne interese, saj bi to vplivalo na Kitajsko in njene ambicije.

Kitajska je svojim dejanji pokazala, da je ekspanzionistična v Južnokitajskem in Vzhodnokitajskem morju, kar je privedlo do preoblikovanja zavezništev v regiji. Zavezništva, kot sta Quad (Japonska, ZDA, Avstralija in Indija) ter Aukus (UK, ZDA in Avstralija), se okrepljajo, medtem ko se vezi med ZDA in Filipini krepijo. Kitajska poskuša spremeniti status quo v regiji, kar pomeni, da tajvanska varnost postaja del širšega regionalnega konteksta.

V Washingtonu poteka intenzivna razprava o tem, kako daleč naj gredo ZDA pri podpori Tajvanu. Mnogi opazovalci menijo, da bi javna zaveza ZDA prej izzvala Peking kot odvrnila. Kljub temu pa Washington priznava, da Tajvan ne more upati, da se bo sam branil.

vir

Foto: Freepik (fotografija je simbolna)

Portal24