Naraščajoče cene nafte tresejo globalne borze

ByAna Koren

20. septembra, 2023 , , , ,
Delniški trgi [Foto: Pixabay]

Naraščajoče cene nafte tresejo globalne borze

V sredo so azijske borze le s težavo napredovale, medtem ko so donosi 10-letnih ameriških državnih obveznic dosegli vrtoglavih 4,36 odstotka, najvišjo raven v zadnjih 16 letih. Glavni krivec za to so naraščajoče cene nafte, ki so spodbudile inflacijo. Slednje pa je sprožilo domneve, da bo Federal Reserve ohranjal obrestne mere na visoki ravni za daljše obdobje.

Nafta

Terminske pogodbe za Brent surovo nafto, ki so se pred kratkim znižale z 10-mesečnega vrhunca, so v treh mesecih zabeležile rast za 30 odstotkov, dosegle pa so vrednost 94,26 USD za sod. Ključna dejavnika tega povečanja sta bila Savdska Arabija in Rusija s svojo odločitvijo o podaljšanju zmanjšanja proizvodnje nafte.

Kanada: Zaradi višjih stroškov energije je inflacija v Kanadi presenetljivo narasla. Ta trend je okrepil kanadsko valuto, loonie, in sprožil prodajo na trgu zakladnic.

Globalni indeksi: MSCI indeks je padel za 0,2 odstotka, enako kot japonski Nikkei. Indeks S&P 500 na Wall Streetu je prav tako zabeležil 0,2 odstotka padec.

Federal Reserve: Medtem ko trg čaka na odločitve Federal Reserve, je veliko pozornosti usmerjeno v tiskovno konferenco Jeroma Powella, predsednika ameriške centralne banke.

Centralne banke

V ospredju dogajanja v naslednjih dneh bodo srečanja centralnih bank, z inflacijskimi podatki iz Velike Britanije ter sestanki bank v Švedski, Švici, Norveški, Veliki Britaniji in na Japonskem.

Devizni trg: Japonski jen je pod pritiskom in je zabeležil 11 odstotkov padec v primerjavi z dolarjem letos. Japonski jen je pred kratkim dosegel 10-mesečno najnižjo vrednost, 147,95 za dolar, v sredo pa je bil njegov tečaj 147,80. Referenčne 10-letne japonske državne obveznice so se gibale okoli 0 odstotka, vendar so se bližale zgornji meji tolerance Banke Japonske, ki znaša 1 odstotek.

Valutni trgi: Evro je ostal stabilen pri vrednosti 1,0684 dolarja. Kitajska je ohranila svoje referenčne obrestne mere, s čimer je juan ostal stabilen pri 7,2946 za dolar. Avstralski dolar je bil stabilen pri 0,6415, medtem ko je britanski funt pred objavo inflacijskih podatkov stal pri 1,2390 dolarja.

Zlato in pšenica: Zaradi naraščajoče donosnosti je cena zlata upadla, s čimer se je zlato nazadnje trgovalo po ceni 1929 USD za unčo. Cene pšenice so se stabilizirale zaradi pričakovanj, da bo suho vreme v Avstraliji in Argentini vplivalo na proizvodnjo.

vir Foto: Pixabay Portal24