Naraščanje reke Drave sprožilo sirene in evakuacijo v Spodnjem Podravju

ByAna Koren

3. novembra, 2023 ,
poplave Foto_KS Dravograd_Facebookpoplave Foto_KS Dravograd_Facebook

Naraščanje reke Drave sprožilo sirene in evakuacijo v Spodnjem Podravju

Naraščanje pretoka reke Drave je sprožilo opozorilne sirene v Dravogradu in Vuzenici ter privedlo do preventivne evakuacije v Spodnjem Podravju. Na območju Ribiške poti so evakuirali 15 ljudi iz 9 objektov, medtem ko na Koroškem nastajajo težave zaradi plazov.

V Dravogradu je okoli 70 gasilcev aktivno na terenu, kjer so objekte ob Dravi na Ribiški poti preventivno zaščitili. Ko se je voda začela bližati objektom, so se odločili za evakuacijo.

Trenutno gasilci na drugi strani reke, na območju izliva Meže v Dravo, iz objektov prečrpavajo vodo. Tam je večja ogroženost zaradi narasle podtalnice, je povedal poveljnik občinske civilne zaščite Bojan Zavec.

Splošna nevarnost

Občina Dravograd je že v četrtek napovedala sprožitev sirene za splošno nevarnost, ko bo pretok reke Drave dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo. Hidrolog Janez Polajnar je na novinarski konferenci pojasnil, da je Drava trenutno močno narasla, s pretokom 1800 kubičnih metrov na sekundo, in da se bo poplavni val širil popoldne in ponoči. Pričakujejo obsežnejše poplave, zlasti pod Mariborom.

Opozorili so tudi na območje med kanalom v HE Zlatoličje in staro strugo Drave, ki bodo v prihodnjih urah ogrožena, ter na naselja proti Hrvaški, ki bodo ponoči in jutri dopoldne ogrožena. Poplavni val naj bi vztrajal do noči na nedeljo, pričakujejo pretok preko 2000 kubičnih metrov na sekundo.

Poleg tega jih skrbi napovedano nedeljsko vremensko dogajanje, saj je namočenost tal veliko večja. Zato pričakujejo porast rek v Posočju, na Gorenjskem, v jugovzhodni Sloveniji, ter na območju Kolpe, kraških rek na Dolenjskem in Krasu.

ARSO je izdal rdeče hidrološko opozorilo za celotno območje toka reke Drave v Sloveniji. Občani na ogroženih območjih so pozvani, naj izvedejo zaščitne ukrepe pred poplavljanjem.

Vuzenica je že doživela katastrofalno poplavljanje reke Drave leta 2012, zato so občane pozvali k samozaščitnim ukrepom. Sirene so se sprožile tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju zaradi povečanega pretoka reke Drave in napovedanega nadaljnjega naraščanja.

Na Koroškem pa poročajo o težavah zaradi zemeljskih plazov. Plaz v Velunji je zasul lokalno cesto, kar je privedlo do zaprtja te ceste. Delavci so že na terenu, da rešijo situacijo. Podjetje Nomago je začasno prekinilo avtobusne prevoze med Prevaljami in Črno na Koroškem zaradi premikajočega plazu na relaciji Mežica-Prevalje.

Situacijo še naprej spremljajo in so v stiku s pristojnimi institucijami ter bodo prevoze vzpostavili, ko bodo razmere dovoljevale. Potnike prosijo, naj spremljajo njihovo spletno stran za nadaljnje informacije.

vir

Foto: Foto: KS Dravograd/Facebook

Portal24