Naravne sestavine so lahko za kožo tudi nevarne

ByAna Koren

4. aprila, 2023 , ,

Naravne sestavine so lahko za kožo tudi nevarne

Naravne sestavine, ki jih večina žensk uporablja v lepotnih receptih DIY (naredi sam), so lahko za kožo tudi nevarne. Mamljivo je stopiti v vlogo kozmetičnega kemika. Navsezadnje nas je gibanje DIY naučilo, da lahko pripravite kateri koli naravni lepotilni izdelek. S tem si prihranite pot do lekarne in obdržite nekaj denarja v žepu.

Toda samo zato, ker lahko zgrabite nekaj sestavin iz kuhinje in iz njih naredite negovalne pripravke in maske, še ne pomeni nujno, da bi morali uporabljati. Samo zato, ker so nekateri recepti na Instagramu, še ne pomeni, da so primerni za vse. In poleg tega nekatere običajne naravne sestavine niso niti varne, niti zdrave, za uporabo pri domačih lepotnih tretmajih.

Da bi se izognili draženju, vnetju in poškodbam kože, se v prihodnje pri svojih kemičnih prizadevanjih izogibajte naslednjih petim sestavinam.

Naravne sestavine, ki se jim je treba izogibati v kozmetiki DIY

Limona

Citrusi, kot so limone, limete in pomaranče, lahko vaši koži naredijo več škode kot koristi. Vitamin C, ki ima antioksidativne lastnosti, pomaga posvetliti kožo. Vendar lahko pogosta in pretirana uporaba limoninega soka, ki je zelo kisel, razdraži kožo in povzroči rdečico, mehurje in suhost.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je zelo alkalna, zato jo veliko ljudi uporablja lokalno, kar lahko pri lokalnem nanosu zmoti pH vrednost kože. Na površini vaše kože je namreč zaščitna plast olja, ki je kisla, zato lahko soda bikarbona s kože odstrani naravno maščobo in vlago. To lahko draži kožo in povzroči akne, suhost, rdečico in vnetje. Ob stalni uporabi, lahko izločanje sebuma povzroči neravnovesja.

Jabolčni kis

V DIY receptih priporočajo jabolčni kis, zaradi antibakterijskih in protivnetnih lastnosti, za čiščenje obraza. Pretirana uporaba lahko vpliva na raven pH kože in povzroči suhost, luščenje kože in razdraženost.

Kokosovo olje

Vsi so obsedeni s to sestavino zaradi številnih koristi, za lase,  kožo in vse do splošnega zdravja. Vendar, ali ste vedeli, da je kokosovo olje zelo komedogeno? Na lestvici komedogenosti ima oceno 4 od 5. To pomeni, da zajamčeno maši pore in povzroča mozolje, akne in vnetja. Kokosovo olje torej raje uporabljajte na laseh, lasišču in preostalem delu telesa, ne pa na obrazu.

Sladkor

Preproste sestavine, kot je sladkor, so najpogostejša izbira za domače pilinge za obraz in telo. Vendar so njihova zrnca z grobimi robovi pregroba in preveč abrazivna za kožo. Lahko se pojavijo mikropoškodbe, ki povzročijo kožna vnetja in okužbe. Z drugimi besedami, sladkor, sol, kavo in podobna živila uporabljajte samo v pilingih za grobo kožo na stopalih.

Princesa.si Foto: Pexels