Naredite teh 5 stvari, prezimite svoj dom in prihranite

ByAna Koren

30. novembra, 2023 , ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Naredite teh 5 stvari, prezimite svoj dom in prihranite

Priprava na zimo ni le obešanje lučk na vrvice in razbijanje puloverjev. Ko začnejo padati temperature, nekaj dodatne pozornosti potrebuje tudi vaš dom. Pravzaprav vas lahko, če svojega doma ne pripravite na zimo, stane tudi dolgoročno.

Prezimovanje vašega doma ni ravno glamurozno delo. Večina potrebnih korakov nanaša na sprejemanje ukrepov, da se prepreči kaj hujšega (beri: izjemno drago). Toda ko boste končate, ste lahko prepričani, da je vaš dom pripravljen na sezono. Tukaj je pet korakov, ki jih lahko in morate narediti, da bo vaš dom pripravljen na zimo.

1. Zamenjajte filter peči.

Najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite, da pripravite svoj dom na zimo, je, da zamenjate filtre v peči in počistite dimnike. Vendar ne naredite tega samo enkrat in ne pozabite na dan: menjajte jih približno vsake tri mesece. (Držimo pesti, zima ne bo trajala prav dolgo.)

Če filtrov ne zamenjate vsakih 90 dni, porabite do 15 odstotkov več za ogrevanje. Še več, stari filtri lahko dodatno obremenijo vaše zračne kanale, kar lahko povzroči popolno zlom vašega ogrevalnega sistema.

2. Zaprite vodo na zunanji pipi.

Zmrznjene cevi predstavljajo do ene petine zahtevkov za materialno škodo, po ocenah Thomas & Galbraith, podjetja za HVAC in vodovodne instalacije s sedežem v Ohiu. Ko temperatura pade pod ledišče, se voda v vaših ceveh spremeni v led, zaradi česar se te cevi razširijo, počijo in v nekaterih primerih počijo. Ko se zima konča in se temperatura dvigne, se bo led stopil, kar lahko povzroči resno škodo zaradi vode.

Vendar tega ni težko preprečiti: popolnoma zaprite zunanji vir vode, nato pa na začetku zime izpraznite morebitne ostanke vode v cevi. Zaradi dodatne previdnosti popolnoma odklopite cev in jo nesite v klet ali shrambo.

3. Očistite svoje žlebove.

Ne glede na to, ali to storite sami ali najamete nekoga, da to stori namesto vas, se prepričajte, da so vaši žlebovi očiščeni listja, vejic in drugega nereda, preden nastopi zima. Če je le mogoče, se temu izognite, ko je listje mokro in kašasto; postopek bo veliko lažji, če jih dobite, ko so vlažne ali suhe.

“Zamašeni žlebovi lahko povzročijo poškodbe strehe, veliko puščanje v vašem domu in celo poplavljene kleti, kar vas stane nekaj tisočakov.

4. Pospravite zunanje pohištvo.

Da, zunanje pohištvo je zasnovano za na prostem. Toda tudi najtrdnejše zunanje mize in stoli niso mišljeni, da bi zdržali krute zime. Če imate prostor v notranjosti – celo klet ali garažo – prinesite vse za sezono. Kot alternativo se priporoča, da pohištvo prekrijete s ponjavo – nekaj, kar ga lahko zaščiti pred vremenskimi vplivi, zlasti pred močnim snegom. Če tega ne storite, boste naslednjo pomlad morda porabili veliko denarja za zamenjavo tega pohištva. Investirajte torej v ponjavo in elastično vrv.

5. Posodobite baterije v detektorjih požara in ogljikovega monoksida.

Zamenjava baterij v požarnem alarmu in detektorju ogljikovega monoksida je sama po sebi manj nasvet za zaščito pred zimo in bolj stvar, ki bi jo morali storiti vsakič, ko pripravljate svoj dom na sezono.

vir; Foto: Freepik; Portal24