Naročnine na 5G bodo do leta 2029 presegle pet milijard

V zadnjem poročilu podjetja Ericsson je bilo napovedano, da bodo globalne naročnine na storitve 5G do konca leta 2029 presegle impresivno mejo petih milijard. Poleg tega naj bi te naročnine pokrivale skoraj 85 odstotkov svetovnega prebivalstva, kar kaže na izjemno rast in širjenje tehnologije 5G po vsem svetu.

V letu 2023 bo prišlo do znatnega pospeška, saj se bo število novih naročnin 5G povečalo za 63 odstotkov, kar bo znašalo impresivnih 610 milijonov novih naročnin. To odkritje izhaja iz Ericssonovega letnega poročila o mobilnosti, ki velja za ključen vir podatkov o omrežju, zmogljivostih, statistikah in napovedih. S tem pospeškom bo skupno število naročnin na svetu do konca leta 2023 doseglo 1,6 milijarde, kar predstavlja približno 100 milijonov več od prejšnjih ocen.

Kljub morebitnim gospodarskim izzivom in geopolitičnim nemirnim v nekaterih delih sveta, bodo naročnine na storitve 5G do konca leta predstavljale približno petino vseh svetovnih mobilnih naročnin, poudarjajo strokovnjaki pri Ericssonu.

Z več kot 40 odstotki svetovnega prebivalstva, ki trenutno uživa storitve 5G, temelječe na frekvencah v srednjem pasu spektra, opazimo izjemen napredek. Pokritost je v letu 2022 namreč znašala le 30 odstotkov. Glavni vzrok za to izboljšanje je široka uvedba 5G omrežij v Indiji in nekaterih delih Evrope.

Napovedi

Napovedi za največjo pokritost s storitvami 5G v letu 2023 kažejo na Severno Ameriko z impresivnih 61 odstotki. Do konca leta 2029 naj bi storitve 5G zajemale več kot 45 odstotkov svetovnega prebivalstva, pri čemer se pričakuje, da bo ta številka narasla na 85 odstotkov.

Hkrati se povprečna globalna poraba podatkov na mobilni telefon nenehno povečuje in trenutno znaša 21 gigabajtov na mesec. Do konca leta 2029 se pričakuje, da bo ta številka narasla na impresivnih 56 gigabajtov na mesec, kar kaže na vedno večjo odvisnost od visokohitrostnih povezav 5G.

V obdobju med letoma 2023 in 2029 se bo skupni mobilni podatkovni promet potrojil, pri čemer bo največji delež naročnin 5G zabeležila Severna Amerika in države članice Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu, in sicer kar 92 odstotkov. Sledi zahodna Evropa s 85-odstotno pokritostjo, kar kaže na hitro širjenje tehnologije 5G po vsem svetu.

vir; Foto: Portal24