Nas čaka morebitna izredna uskladitev pokojnin?

ByA.K.

27. februarja, 2023 ,
Foto: Pexels

Nas čaka morebitna izredna uskladitev pokojnin?

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) se bo seznanil, koliko za izredno uskladitev pokojnin terja posamezna različica predloga. Predloga sta podala Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Sindikat upokojencev Slovenije.

Za 3,5-odstotno uskladitev za vse in še enoodstotno za upokojene do leta 2011 je vsota približno 206 milijonov evrov. Za štiriodstotno in dodatno enoodstotno bi bilo potrebno približno 231 milijonov.

Izredna uskladitev bi v obeh primerih veljala od 1. aprila naprej, tako izhaja iz izračuna, ki so ga pripravili v službi ZPIZ-a. Za uskladitev po prvi različici bi moral zavod leta 2024 nameniti približno 274 milijonov evrov. Za uskladitev po drugi različici bi bilo treba nameniti približno 308 milijonov evrov.

ZDUS in Sindikat upokojencev Slovenije sta sprva pripravila vsak svoj predlog za višje pokojnine, da bi pomagali upokojencem v času visoke inflacije in velike draginje. Obe organizaciji sta na zadnji seji sveta svoja predloga združili v enega. Svet je predlog sprejel in naročil službi zavoda pripravo izračuna glede finančnih učinkov dveh različic.

ZDUS in sindikat se zavzemata za izredno uskladitev pokojnin, ki bi sledila redni v višini 5,2 odstotka, o kateri je svet zavoda že odločil. Redno usklajene pokojnine bodo izplačane v torek.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Več tisoč upokojencev pred parlamentom zahtevalo dostojne pokojnine

Pred parlamentom se je zbrala večtisočglava množica upokojencev, ki v okviru iniciative Glas upokojencev Slovenije opozarja, da so jih “vsi pustili na cedilu”. Pobudnik shoda je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS-a Pavel Rupar… več tukaj.