Naš jezik kot indikator nekaterih resnih bolezni

ByAna Koren

24. januarja, 2023

Vaš jezik vam lahko pokaže nekatere znake, ki kažejo na resne bolezni

Čeprav je večina ljudi redko pozorna na videz lastnega jezika, zobozdravniki opozarjajo, da je jezik ogledalo našega zdravja. Pojasnjujejo namreč, da bi lahko določene spremembe in znaki v jeziku kazali na zdravstvene težave, med katerimi nekateri niti niso tako nenevarni. Prav zaradi tega je priporočljivo redno pregledovanje jezika, da bi pravočasno opazili morebitne spremembe.

Bele lise so znak glivične okužbe

Mnogi od nas bodo kdaj v življenju dobili bele lise na jeziku. Toda ali ste vedeli, da gre lahko za glivično okužbo? Majhne količine glivice Candida živijo na naši koži ter v ustih, grlu in črevesju. Stanje je večinoma neškodljivo, zato običajno ostane neopaženo.

Lahko pa nenadoma začne nenadzorovano rasti, zaradi česar se na jeziku pojavi bela obloga. To se zgodi, ko antibiotiki ali druga zdravila uničijo koristne bakterije, ki zadržujejo glivice, in jim omogočijo, da hitro uidejo nadzoru. Lahko je tudi posledica kroničnega stresa, ki oslabi imunski sistem.

Gladek jezik kaže na pomanjkanje vitamina

Zobozdravniki opozarjajo, da je izjemno gladek jezik lahko opozorilni znak pomanjkanja vitamina. Jezik namreč lahko opozori na pomanjkanje železa in vitamina B12, ki sta v telesu pomembna za tvorbo rdečih krvničk, ki prenašajo kisik do različnih organov.

Tak jezik ima na površini običajno na stotine drobnih izboklin, znanih kot papile, od katerih vsaka vsebuje več okušalnih brbončic. Ko pa nekomu primanjkuje vitamina, te papile začnejo odpadati z jezika.

Razjede na jeziku so lahko znak poškodbe ali stresa

Ranice ali tako imenovane afte so majhne, ​​okrogle, boleče rane, ki se lahko tvorijo na jeziku, licih ali dlesnih. Zobozdravniki pravijo, da so glavni vzrok za te sledi poškodbe v ustih. To je lahko posledica nenamernega ugriza v predel ust ali celo premočnega ščetkanja.

Toda redno pojavljanje aft je lahko tudi znak stresa. Stres lahko povzroči tudi vdolbino na strani ali vrhu jezika zaradi ponavljajočih se pritiskov na stisnjene zobe.

Drugi vzroki vključujejo alergije na hrano in celo hormonske spremembe med menopavzo. Te rane so neškodljive in se običajno zacelijo same od sebe brez zapletov.

Ludje, ki imajo rane, ki so neobičajno velike, se ponavljajo, ne izginejo dolgo časa in jim je težko jesti ali piti, morajo obiskati zdravnika. Včasih so lahko znak okužbe s HIV.

Po podatkih klinike Mayo traja približno en do dva tedna, da se majhna ranica zaceli, večja pa naj bi trajalo do šest tednov.

Pordelost jezika

Če ste kdaj imeli rdeč jezik po zaužitju določene hrane, je to lahko znak prikrite alergije. Mnogi ljudje z blagimi alergijami na hrano imajo po zaužitju hrane, na katero so občutljivi, jezik, ki postane živo rdeč, imenovan tudi “jagodni jezik”.

Zobozdravniki pravijo, da lahko to pogosto kaže na alergijo na hrano, predvsem na določeno sadje in zelenjavo. To namreč razlagajo tako, da imunski sistem “ponori” in začne napadati snovi, na katere je oseba alergična, kar povzroči močno rdečico in vnetje jezika.

Drugi vzroki rdečice na jeziku vključujejo bakterijske okužbe, zlasti škrlatinko. Pomanjkanje vitaminov, kot je pomanjkanje vitamina B12, lahko povzroči tudi rdeč jezik.

Rumene pike kažejo na slabo higieno ali gastritis

Rumen jezik nastane zaradi kopičenja odmrlih kožnih celic na površini jezika, ki jih nato bakterije razgradijo in tako dobijo rumen odtenek. Zdravniki pravijo, da je kopičenje samo po sebi običajno neškodljivo, lahko pa je znak slabe higiene ali posebne zdravstvene težave, kot je gastritis.

Ljudje, ki trpijo za gastritisom, verjetno proizvajajo manj sline, kar pomeni, da se odmrle kožne celice redkeje čistijo s površine jezika. Ko se kopičijo, lahko povzročijo pojav rumenih madežev.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Znaka, ki lahko pomenita pomanjkanje pomembnega vitamina

Brez ustrezne prehrane lahko postane tvorba rdečih krvničk otežena, kar povzroči nepravilno kroženje kisika v telesu. Slabokrvnost zaradi pomanjkanja vitamina B9 lahko povzroči motnje živčnega sistema, kar lahko privede do številnih težav. Bleda koža bi lahko bila ena izmed njih, opozarja Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS). Na pomanjkanje vitamina B9 lahko poleg blede polti kaže tudi hujšanje… več tukaj.