NASA: Gladina morja od leta 1993 višja za približno 10 cm

Foto: Pexels

NASA: Gladina morja od leta 1993 višja za približno 10 cm

V študiji, ki jo je objavila Nasa, so razkrili zaskrbljujoče novice o hitrem dvigu svetovne gladine morja. Od leta 2022 do 2023 je gladina morja narasla za približno 0,76 centimetra, kar je skoraj štirikrat več kot v prejšnjem letu. Ta “pomemben skok” pripisujejo močnemu vplivu vremenskega pojava El Nino in širšim podnebnim spremembam.

Analiza, ki temelji na več kot 30 letih satelitskih opazovanj, s prvo izstrelitvijo satelita leta 1992 in zadnjo v letu 2020, kaže, da se je gladina morja od leta 1993 dvignila za približno 10 cm. Še bolj zaskrbljujoče je, da se je hitrost naraščanja gladine morja pospešila, saj se je več kot podvojila z 0,17 cm na leto v letu 1993 na trenutno stopnjo 0,43 cm na leto.

Nadya Vinogradova Shiffer, direktorica NASA-ine ekipe za spremembo morske gladine in programa za fiziko oceanov, je opozorila na potencialno prihodnost, ki nas čaka. “Trenutne stopnje pospeševanja pomenijo, da smo na dobri poti, da do leta 2050 globalni povprečni gladini morja dodamo še 20 centimetrov,” je dejala. To bi pomenilo, da bi naslednja tri desetletja doživela dvakrat več sprememb v primerjavi s prejšnjim stoletjem, kar bi vodilo do veliko pogostejših in katastrofalnih poplav.

Zadnji skok gladine morja je neposredno povezan z El Ninom, ki je zamenjal La Nino od leta 2021 do 2022. El Nino je naravni vremenski pojav, ki prinaša višje temperature oceanske površine v vzhodnem in osrednjem Pacifiku in s tem povezane motnje v vetrovnih vzorcih. Ti pojavi lahko trajajo od devet do 12 mesecev in povzročijo ekstremne vremenske pojave, kot so gozdni požari, tropski cikloni in suše.

Raziskovalci pojasnjujejo

Josh Willis, raziskovalec morske gladine pri Nasinem Laboratoriju za reaktivni pogon, je pojasnil, kako El Nino vpliva na gladino morja. “V letih El Nina veliko dežja, ki običajno pade na kopno, konča v oceanu, kar začasno dvigne morsko gladino,” je dejal.

Študija tudi poudarja, kako so tehnološke inovacije izboljšale natančnost meritev gladine morja. Radarski višinomeri, ki odbijajo mikrovalove od morske gladine, omogočajo natančnejše meritve. “Dolgoročni nizi podatkov, kot je ta 30-letni satelitski zapis, nam omogočajo razlikovanje med kratkoročnimi učinki na morsko gladino, kot je El Nino, in trendi, ki nam povedo, kam gre gladina morja,” je dejal Ben Hamlington iz JPL.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels