NASA in Boeing se združujeta pri razvoju nizkoogljičnega komercialnega letala

ByAna Koren

21. januarja, 2023 ,

NASA in Boeing se združujeta pri razvoju nizkoogljičnega komercialnega letala naslednje generacije

Ameriška vesoljska agencija NASA in vesoljski velikan Boeing sta oznanila, da se združujeta pri razvoju nizkoogljičnega komercialnega letala naslednje generacije. NASA bo v ta projekt v sedmih letih vložila 425 milijonov dolarjev. Boeing in njegovi partnerji pa približno 725 milijonov dolarjev.

Cilj je izdelati komercialna letala prihodnosti, ki bodo “bolj učinkovita pri porabi goriva.” Imela bodo številne “koristi za okolje, komercialno letalsko industrijo in potnike po vsem svetu,” je povedal vodja vesoljske agencije Bill Nelson. “Če bomo uspešni, bomo te tehnologije lahko videli v letalih, ki jih bodo ljudje uporabljali v naslednjem desetletju,” je dodal.

“Tehnologije, uporabljene in preizkušene v okviru programa, bodo navdihnile prihodnje projekte in bi lahko vodile do preboja v aerodinamiki in napredka pri ekonomičnosti porabe goriva,” je napovedal Boeing.

Po navedbah Nase bodo poskušali razviti letalo s 30 odstotkov manjšo porabo goriva in izpusti v primerjavi z najbolj varčnimi letali danes.

Vesoljska agencija načrtuje dokončanje testiranja programa do konca leta 2020. Tehnologije in dizajne bo tako mogoče uporabiti v naslednji generaciji letal. Boeing in NASA nameravata testirati inovativno letalsko krilo, ki ustvarja manj upora in porabi manj goriva.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ali bo Mercedesova podznamka EQ kmalu preteklest?

Najmlajša Mercedesova podznamka EQ, za katero so mnogi mislili, da bo postala samostojna znamka, bi lahko kmalu postala preteklost.

Podznamko EQ ukinili do konca prihodnjega leta. In razlaga je samoumevna. Mercedes je namreč elektrifikacijo sprejel z odprtimi rokami in si želi, da bi električni avtomobili postali nekaj vsakdanjega. Navsezadnje so že izrazili namero, da bodo postali znamka izključno električnih avtomobilov… več tukaj.