NASA objavila rezultate študije o neznanih letečih predmetih

ByAna Koren

14. septembra, 2023 , ,

NASA objavila rezultate študije o neznanih letečih predmetih

Ameriška vesoljska agencija NASA je objavila rezultate dolgo pričakovane študije o neznanih letečih predmetih (NLP), uradno poimenovanih neidentificirani zračni pojavi. Študija je bila opravljena s strani neodvisne skupine 16 raziskovalcev, ki so svoja predhodna opažanja delili maja. Skupina je sklenila, da obstoječi podatki in poročila očividcev niso zadostni za trdne zaključke. Prav tako so v skupini pozvali k bolj sistematičnemu zbiranju visokokakovostnih podatkov.

Današnje poročilo najverjetneje ne bo spremenilo tega zaključka, vendar bi lahko spodbudilo agencijo, da začne novo nalogo. Panel raziskovalcev je komentiral tudi domnevni “trupli nezemljanov,” razstavljeni v mehiškem kongresu. Vodja študije David Spergel je dejal, da o razstavljenih truplih ne ve ničesar. Dodal je, da jih je videl le na Twitterju. Spergel je pozval mehiško vlado, naj vzorce da na voljo svetovni znanstveni skupnosti.

Dan Evans, pomočnik namestnika pridruženega administratorja za raziskave, je poudaril pomen preusmeritve od predpostavk in teorij zarote k znanosti in zdravi pameti. Evans je prav tako razkril, da je ekipi bilo poslanih več resnih groženj, zaradi česar niso objavili imena novega izvršnega direktorja, imenovanega za preiskavo neznanih zračnih pojavov.

Predstavnica NASA Nicola Fox je opozorila na pomanjkanje visokokakovostnih podatkov o neidentificiranih zračnih pojavih, kar otežuje oblikovanje jasnih znanstvenih zaključkov o njihovi naravi in izvoru. Fox je dodala, da je NASA imenovala direktorja za preiskavo teh pojavov z namenom ustvariti bazo podatkov zabeleženih incidentov, ki bo uporabljala orodja umetne inteligence za boljšo analizo zbranih podatkov. NASA ni razkrila imena novega direktorja, vendar je potrdila, da oseba že nekaj časa dela v službi.

Foto: MO ZDA

Portal24