NASA predstavila revolucionarno nadzvočno letalo X-59

ByA.K.

13. januarja, 2024
Foto: Zajem zaslona

NASA predstavila revolucionarno nadzvočno letalo X-59

Ameriška vesoljska agencija NASA je včeraj na lokaciji družbe Lockheed Martin v Kaliforniji prvič javnosti predstavila svoje nadzvočno letalo X-59, ki je del Nasinega projekta Quesst (Quiet SuperSonic Technology). X-59, reaktivno letalo dolgo približno 30 metrov z razponom kril okoli 10 metrov, je osrednji del Nasinega prizadevanja za razvoj komercialnih nadzvočnih letal. Prvi testni leti nad izbranimi regijami ZDA so načrtovani za konec tega leta in bodo omogočili zbiranje ključnih podatkov.

Posebnost X-59 je njegova sposobnost doseči nadzvočno hitrost brez eksplozije, ki običajno nastane ob prebijanju zvočnega zidu. To pomeni, da bo vesoljsko plovilo prehajalo z nadzvočno hitrostjo brez povzročanja neprestanega zvočnega udarca, ki ga doživimo ob prebijanju zvočnega zidu.

Ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) je trenutno prepovedala vse civilne nadzvočne lete nad ZDA, kar pomeni, da bi bil X-59 lahko v prihodnosti ključnega pomena za obnovitev nadzvočnih potniških letov, ki so nazadnje potekali pred približno dvajsetimi leti s konkorjem med Parizom, Londonom in New Yorkom.

X-59 je zasnovan za letenje na višini približno 16 kilometrov s hitrostjo 1500 kilometrov na uro. Namesto glasnega pokanja ob prebijanju zvočnega zidu oddaja zvok, primerljiv z loputanjem avtomobilskih vrat, kar bi lahko pomenilo manjšo motnjo za okolje.

Nasa je za razvoj X-59 sodelovala s podjetjem Lockheed Martin, ki je prejelo približno 250 milijonov dolarjev sredstev za ta projekt. Poleg Nase in Lockheed Martina se tudi druga podjetja trenutno trudijo za vrnitev nadzvočnih letal, vendar je X-59 prvi korak proti revolucionarnemu preboju v nadzvočnem potniškem letalstvu.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24