NASA za varno deorbitacijo Mednarodne vesoljske postaje zbrala SpaceX

ByAna Koren

29. junija, 2024 , , , ,
Space X [Foto: Pexels/fotografija je simbolna]

NASA za varno deorbitacijo Mednarodne vesoljske postaje zbrala SpaceX

NASA je v torek sporočila, da je za izdelavo vesoljskega plovila, ki bo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poneslo nazaj skozi Zemljino atmosfero do njenega zadnjega počivališča v Tihem oceanu izbrala SpaceX. ISS naj bi prenehala delovati leta 2030.

Podjetje Elona Muska je prejelo pogodbo s potencialno vrednostjo 843 milijonov dolarjev za razvoj ameriškega vesoljskega plovila Deorbit Vehicle. “To bo Nasi in njenim mednarodnim partnerjem pomagalo zagotoviti varen in odgovoren transport ISS v nizko zemeljsko orbito,” je po poročanju AFP dejal Ken Bowersox iz Nase.

Po izdelavi vesoljskega plovila bo NASA prevzela lastništvo nad plovilom in nadzorovala operacije misije. Mednarodna vesoljska postaja, ki tehta 430.000 kilogramov, je največji objekt, ki je bil kdaj zgrajen v vesolju.

NASA, na podlagi preteklih izkušenj s postajami, kot sta Mir in Skylab, verjame, da bo ISS uničena v treh fazah. Najprej se bodo ločili masivni sončni kolektorji in naprave za hlajenje orbitalnega laboratorija, nato pa se bodo posamezni moduli ločili od nosilca. Mreža postaje in sami moduli bodo na koncu razpadli sami.

Čeprav bo del postaje ob vstopu v atmosfero popolnoma razpadel, bodo največji deli ostali nedotaknjeni. NASA zato načrtuje, da bodo končali na območju Tihega oceana, imenovanem Point Nemo. Območje je sicer znano kot pokopališče satelitov in vesoljskih plovil.

Prvi segment ISS je bil izstreljen leta 1998, astronavti pa na postaji živijo od leta 2001. Vodja Nase Bill Nelson je aprila v ameriškem kongresu dejal, da bi bilo glede na slabo stanje ameriško-ruskih odnosov pametno začeti delati na ameriškem vesoljskem plovilu za deorbito, da bi ISS varno umaknili v Tihi ocean.

Na komercialnih naslednikih ISS dela sicer več podjetij, vključno z Axiom Space in Blue Origin Jeffa Bezosa.

[Vir: AFP]; Portal24; Foto: Pexels