Nasilje in teror v Ekvadorju, Peru razglasil izredne razmere

ByA.K.

10. januarja, 2024
Ekvador, nasilje Foto; Zajem zaslona

Nasilje in teror v Ekvadorju, Peru razglasil izredne razmere

Perujska vlada je danes ob severni meji z Ekvadorjem zaradi eskalacije nasilja, ki ga v veliki meri povzročajo kriminalne združbe v sosednji državi razglasila izredne razmere. Premier Alberto Otarola je napovedal, da bo posledica razglasitev izrednih razmer večje število vojaških enot, ki bodo organom pregona nudile podporo. Perujski obrambni in notranji minister sta se tudi odpravila na mejo, da bi uskladila operacije v tej kritični situaciji.

Ekvadorski predsednik Daniel Noboa je kmalu po napadu oboroženih napadalcev na televizijski studio v živo, ki je zaznamoval najnovejši val nasilja v državi, izdal odlok, s katerim je 22 tolp razglasil za teroristične organizacije. Oboroženi gangsterji so med oddajo v živo vdrli v studio velike televizijske postaje v Ekvadorju, medtem pa so kriminalne združbe po državi izvedle več usklajenih napadov.

Časnik El Universo je poročal o trenutkih panike v studiu, kjer so novinarji in snemalci v stiski prosili za pomoč, medtem ko so gangsterji divjali po stavbi. Ekvadorska nacionalna policija je poslala posebne enote na prizorišče zločina, ki so kasneje uspešno evakuirale zaposlene televizije TC.

Po vdoru v televizijski studio je predsednik Daniel Noboa razglasil notranji oboroženi spopad in številne skupine organiziranega kriminala označil za “teroristične organizacije” in “nedržavne akterje”. Nasilje v državi se je začelo stopnjevati po pobegu vodje najnevarnejše tolpe v državi, Adolfa Macíasa, iz strogo varovanega zapora.

Kaos se je razširil po državi

Kaotične razmere so se širile po državi, saj je iz več zaporov pobegnilo več zapornikov, hkrati pa so kriminalne združbe ugrabile policiste in sprožile napade z eksplozivi. Kljub razglasitvi izrednih razmer se zdi, da ukrep ni prinesel želenega učinka, saj so kriminalci še naprej ugrabljali policiste po državi.

Predsednik Noboa je obljubil, da bo ponovno prevzel nadzor nad zapori v državi, ki so bili že prej prizorišče brutalnih nasilnih izgredov. Nasilje je povzročilo tudi naraščanje števila ugrabljenih policistov in paznikov v zaporih po državi, vendar so podrobnosti še vedno omejene.

Adolf Macias, ki je pobegnil iz zapora, je prestajal 34-letno kazen zaradi trgovine z mamili, umorov in organiziranega kriminala, in ostaja pomembna figura za zapahi. Drugi vodja tolpe, Fabricio Colón, je med izgredi pobegnil iz zapora Riobamba, kar so potrdile zaporske oblasti. Ekvadorski tožilci so Colóna povezali z umorom predsedniškega kandidata in grožnjami s smrtjo. Nobova vlada je obtožila svoj načrt za izgradnjo novega strogo varovanega zapora in premestitev zaprtih voditeljev tolpi za nasilje v zaporih.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24