Nasilje nad starejšimi: Nov primer v socialnovarstvenem zavodu

ByA.K.

11. januarja, 2024 ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Nasilje nad starejšimi: Nov primer v socialnovarstvenem zavodu

V enem od socialnovarstvenih zavodov v Sloveniji se je znova zgodil srhljiv primer nasilja nad starejšo osebo, ki je vznemiril javnost. Po neuradnih informacijah, ki so jih pridobili novinarji N1, naj bi nasilje nad stanovalcem v domu izvajal eden od njegovih družinskih članov.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je prejelo obvestilo o tem srhljivem incidentu v enem izmed domov za starejše. Nemudoma so stopili v stik s pristojnimi službami in kabinetom ministra, ki so nato takoj vzpostavili stik z vodstvom zavoda. Ugotovili so, da je vodstvo zavoda že ustrezno ukrepalo, vendar pa so primer nemudoma predali pristojnim državnim organom, da bi se ukvarjali z njim.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je tudi nemudoma poskrbelo za zaščito žrtve nasilja. Po pregledu pri zdravniku so sporočili, da žrtev ni utrpela hujših poškodb in je v dobrem stanju. Ministrstvo je poudarilo, da zastopa ničelno toleranco do nasilja nad starejšimi in da so že v preteklosti ustanovili delovno skupino za preprečevanje nasilja nad starejšimi, ki združuje strokovnjake in predstavnike civilnodružbenih organizacij. Ta skupina zaključuje prvo poglavje svojega dela v teh dneh.

Ne smemo pozabiti, da je že lani jeseni slovensko javnost pretresel primer nasilja v enem izmed socialnovarstvenih zavodov na Dolenjskem, ko je mladoletna dijakinja med opravljanjem počitniškega dela izvajala telesno nasilje nad varovanci in posnetke nato objavila. Socialna inšpekcija še ni končala nadzora v tem primeru.

Nasilje nad starejšimi je pereč problem v Sloveniji, saj ga doživlja vsaj 60.000 starejših prebivalcev, bodisi doma, v različnih ustanovah ali preko družbenega sistema. To je opozorilo, da je treba nenehno delovati in se boriti proti tej nesprejemljivi obliki kršenja človekovih pravic.

vir; Foto: Freepik; Portal24