Nasin Voyager 1 izgubil komunikacijo z Zemljo

ByAna Koren

14. decembra, 2023 ,
Foto: Pexels

Nasin Voyager 1 izgubil komunikacijo z Zemljo

Nasino vesoljsko plovilo Voyager 1 doživelo okvaro računalnika, kar je privedlo do izgube komunikacije med plovilom in misijo na Zemlji. Inženirji zdaj rešujejo težavo, medtem ko Voyager 1 dirka skozi neznano vesoljsko ozemlje ob zunanjih mejah sončnega sistema.

Voyager 1, ki je trenutno najbolj oddaljeno vesoljsko plovilo od Zemlje, se nahaja približno 24 milijard kilometrov stran. Njegov dvojček, Voyager 2, pa je prepotoval več kot 20 milijard kilometrov od našega planeta. Obe sondi sta zdaj v medzvezdnem prostoru, edini vesoljski plovili, ki delujeta zunaj heliosfere – sončnega mehurčka magnetnih polj in delcev, ki sega daleč onkraj orbite Plutona.

Voyagerja, ki sta bila prvotno zasnovana za petletno delovanje, sta postali dve vesoljski plovili z najdaljšo življenjsko dobo v zgodovini. Njuno izjemno dolgo življenjsko dobo je omogočilo, da sta nadaljevali svoje raziskovanje našega sončnega sistema in širše, potem ko sta desetletja nazaj dosegli svoje prvotne cilje preleta mimo Jupitra, Saturna, Urana in Neptuna.

Vendar pa dolga potovanja nista bila brez izzivov. Voyager 1 ima tri vgrajene računalnike, vključno s sistemom za podatke o letu, ki zbira informacije iz znanstvenih instrumentov plovila in jih povezuje z inženirskimi podatki. Trenutno se zdi, da je ta sistem obtičal pri samodejnem ponavljanju, kar otežuje prenos znanstvenih in inženirskih podatkov nazaj na Zemljo.

Voyager 1 še vedno lahko sprejema in izvaja ukaze

Čeprav Voyager 1 še vedno lahko sprejema in izvaja ukaze, poslane iz misije na Zemlji, težava s telekomunikacijsko enoto preprečuje, da bi se podatki vrnili. Inženirji zdaj skušajo ugotoviti temeljni vzrok težave, preden določijo naslednje korake za morebitno odpravo, kar bi lahko trajalo tedne.

Voyager 1, ki je tako daleč od Zemlje, potrebuje 22,5 ure, da ukazi dosežejo plovilo, ekipa pa mora nato čakati 45 ur, da prejme odgovor.

Kljub težavam, ki se pojavljajo med misijo, so člani ekipe vesoljske misije vztrajni pri ohranjanju sond Voyager pri življenju. S tem namenom postopoma izklopljajo instrumente, da bi prihranili energijo in razširili trajanje misije.

Čeprav se ekipa Voyagerja upa, da bo ponovno vzpostavila komunikacijo z Voyagerjem 1, je glavna vrednost teh plovil v trajanju njihovega raziskovanja vesolja. V znanstvenem smislu je pomembno opazovati, kako se spreminjajo delci in magnetna polja, ko sonde potujejo dlje od heliosfere. Vendar pa bo ta niz podatkov nepopoln, če Voyager 1 ne bo mogel vrniti informacij, ko bo nadaljeval svojo pot.

Ekipa Voyagerja je bila kreativna pri strategijah za razširitev moči obeh vesoljskih plovil, da bi omogočila nadaljevanje njihovih rekordnih misij. Kljub težavam in izzivom, s katerimi se srečujejo, pa je dejstvo, da sta Voyagerja še vedno aktivna in raziskujeta vesolje, impresivno dosežek in dokaz vztrajnosti človeškega znanja in inženiringa.

vir; Foto: Pexels; Portal24