Našli razbitine ladje iz druge svetovne vojne

ByAna Koren

22. aprila, 2023

Našli razbitine ladje iz druge svetovne vojne

Deep Sea Explorers so sporočili, da so našli razbitine japonske ladje Montevideo Maru iz druge svetovne vojne. Ladja je bila torpedirana blizu Filipinov, ubitih je bilo skoraj tisoč Avstralcev. Ladja, ki jo je 1. julija 1942 potopila ameriška podmornica, katere posadka ni vedela, da prevaža vojne ujetnike, je bila najdena na globini več kot štirih kilometrov, poroča Silentworld Foundation, skupina za pomorsko arheologijo, ki je organizirala poslanstvo.

Na krovu so bili tudi Britanci, Finci, Danci …

Potop ladje Montevideo Maru je najhujša pomorska nesreča v Avstraliji, saj je umrlo 979 avstralskih državljanov, vključno z najmanj 850 vojaki. Na krovu so bili tudi civilisti iz Velike Britanije, Danske, Estonije, Finske, Irske, Nizozemske, Nove Zelandije, Švedske, ZDA in Salomonovih otokov. Skupno je umrlo okrog 1060 vojnih ujetnikov. Japonske sile so jih zajele, ko je padlo obalno mesto Rabaul v Papui Novi Gvineji.

“Končno so našli počivališče izgubljenih duš ladje Montevideo Maru. Med 1060 ujetniki na krovu je bilo 850 avstralskih vojakov. Njihova življenja so bila prekinjena. Upamo, da bo današnja novica prinesla nekaj tolažbe njihovim ljubljenim,” je dejal premier Anthony Albanese.

Po petih letih načrtovanja je iskalna ekipa 6. aprila začela iskati razbitino v Južnokitajskem morju severozahodno od največjega filipinskega otoka Luzon. Razbitin iz spoštovanja do družin pokojnih ne bodo odstranili z morskega dna. Razbitina je namreč na globini, večji od potopljenega Titanika, je sporočila fundacija. Z morskega dna sicer ni dovoljeno odstranjevati nobenih artefaktov ali človeških ostankov.

vir Foto: EPA