Nasvet: Kaj po mnenju poznavalcev ne naročajte v lokalu za brunch

ByAnja Kadič

25. septembra, 2022 ,
Kaj po mnenju kuharjev in poznavalcev ne smete naročiti v lokalu za brunch


Od mimoz in vafljev do omlet, jajc Benedikt, francoskega toasta in avokadovega toasta. Pozen zajtrk je obrok, ki ga ljubite ali sovražite. Tako kot tabu jedi v italijanskih restavracijah, picerijah in steakhousih, tudi pri naročanju hrane za pozen zajtrk obstajajo pravi in napačni načini.

Tudi najboljše restavracije za pozen zajtrk (brunch = breakfast + lunch; zajtrk in kosilo skupaj) ponujajo znane jedi, ki jih po navadi najdemo v vsaki restavraciji.

Glede na to, kako drag je lahko brunch, se pri tem obroku splača biti izbirčen. S tem imamo v mislih izbiro izdelkov, ki so vredni vašega denarja.

Po mnenju kuharjev, ki pripravljajo pozne zajtrke, so to jedi, ki jih doma ne morete zlahka pripraviti sami. Ne glede na to, ali gre za preprosto fritato, krožnik umešanih jajc ali precenjen avokadov toast, je naročilo številka ena, ki ga ne smete narediti, tisto, ki je preveč preprosto, da bi opravičilo stroške. 

V mnogih primerih so to jedi, ki so preveč osnovne, predvsem gre za različne oblike jajc. Jajčne jedi je preveč preprosto pripraviti doma. V restavracijah pa so po navadi precenjene.

Namesto tega lahko zgodnje kosilo izkoristite kot priložnost za bolj avanturistične jedi. “Prispevajte k temu, da bo zgodnje kosilo postalo poseben obrok in ne le zajtrk, pri katerem je alkohol družbeno sprejemljiv.”

“Restavracije, v katerih strežejo vrhunske pozne zajtrke, se nagibajo k preprostim klasičnim jedem,” pravi eden od izvrstnih azijskih šefov. Kot primere navaja jedi kot so jajca Benedikt, standardni ocvrti piščanec in vaflji ter avokadov toast. “Različico teh in drugih jedi lahko najdete skoraj povsod.”

Najboljši primer eksperimentiranja s temi jedmu je japonski ocvrti piščanec in vaflji ube z vijoličnimi batati.

Batati so preliti s testom za vaflje in sirupom ter postreženi z ocvrtim piščancem v slogu karaage. “Piščanec je drugačen, ker je testo bolj rahlo kot pri običajnem cvrtju. Poleg tega pa uporabljamo lastne začimbe. Nato se na vrh posuje zeleni čaj matcha!”

Izbor izvrstnih šefov

Glavni kuhar podjetja KYU v New Yorku pravi: “Osebno uživam v pripravi klasične jedi za zgodnje kosilo, ki jim dodam edinstven preobrat.” To so na primer njegovi značilni izdelki za pozen zajtrk, vaflji s tajskimi začimbami ali mešana jed iz kraljevih rakovic z belo sojino kremo fraîche. “Obstaja veliko več edinstvenih možnosti za prijetno brunch pustolovščino.”

Robert Guimond iz brooklynske restavracije Public Display of Affection dodaja: “Če grem zjutraj ven in porabim 14 dolarjev za jajca z drugimi stvarmi, je bolje, da so te druge stvari komponente, ki jih doma ni lahko pripraviti. Na primer holandska omaka, svež kruh ali hašiš z množico različne zelenjave. Ali pa, kot v restavraciji PDA, zajtrk pripravljen v peči na drva. V peči na drva je vse slastno. Večina ljudi pa je nima v domači kuhinji.”

Kljub temu tudi z naročili jajc, ki niso osnovni, ne pretiravajte. “Mislim, da je brunch hrana tisto, kar si gostje resnično želijo jesti. Vendar se omejijo na enkrat ali dvakrat na teden,” pravi Taylor Kearney, glavni kuhar podjetja Harwood Hospitality Group v Dallasu.

“Edina stvar, ki je ne bi storil je, da bi se pošalil pri naročilu jajc.” Kot človek z dolgoletnimi izkušnjami s pripravo poznih zajtrkov pravi, da je treba poskrbeti tudi za preprostost. “Slišal sem že vse od srednje pečenega do lahkega jajca. Vedite, da se ob takem naročilu smeji vsa kuhinja.”

Na koncu dneva in ob koncu vikendov, ko je naval na pozen zajtrk, je edina stvar, ki jo morate vedeti ta, da se je treba izogibati standardnim jedem, ki preprosto niso vredne vašega denarja.

Vir slik: Little steps Asia, Everyday Food