Nasveti: Kdaj in kako presajati sobne rastline?

ByA.K.

9. januarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Nasveti: Kdaj in kako presajati sobne rastline?

Skrb za sobne rastline je umetnost, ki zahteva poznavanje njihovih potreb, in eden od ključnih elementov te skrbi je vedeti, kdaj presaditi sobne rastline. Presajanje rastlin je nujno, saj bo omogočilo rastlinam pravilno rast in razvoj. Vendar pa ni vsaka rastlina enaka, in pravilna pogostost presajanja je odvisna od vrste rastline, ki jo gojite.

Prva stvar, ki jo morate narediti, je raziskati vrsto rastlin, ki jih imate, in ugotoviti, kako hitro rastejo ter kakšno je priporočilo strokovnjakov glede pogostosti presajanja. Hitro rastoče rastline bodo verjetno potrebovale vsako leto novo posodo, medtem ko počasno rastoče rastline lahko počakajo dve, tri ali celo več let, preden jih boste morali presaditi.

Poleg tega pa bodite pozorni na znake, ki kažejo, da vaša rastlina morda potrebuje novo posodo. Med temi znaki so:

  1. Zemlja v lončku se suši hitreje kot običajno.
  2. V lončku je več korenin kot zemlje.
  3. Opazite korenine, ki rastejo skozi drenažne lukenj na dnu posode.
  4. Na površini zemlje so vidne korenine.
  5. Rastlina že nekaj časa ne raste.
  6. Rastlina ne cveti ali odmirajo spodnji listi, kar kaže na potrebo po več prostora.

Pomembno je tudi razumeti, da ti znaki lahko kažejo tudi na druge težave. Če sumite, da je čas za presajanje, lahko rastlino previdno odstranite iz posode, da si ogledate korenine. Temeljito zalijte rastlino in počakajte, da odteče. Nato nežno potisnite rastlino iz posode, da si ogledate korenine. Če opazite gost preplet korenin, je verjetno čas za novo posodo.

Obstajajo pa tudi nekatere rastline, ki redko potrebujejo presajanje, saj jim tesno stisnjene korenine ustrezajo. To so rastline, ki so prilagojene na različne pogoje, kot so suša ali omejen prostor za korenine. Primeri takšnih rastlin vključujejo kaktuse, sukulente, zračne rastline, rastline iz družine Marantaceae in nekatere vrste orhidej.

Najboljši čas za presajanje sobnih rastlin je spomladi in zgodaj poleti, saj bo rastlina imela dovolj časa, da požene korenine v novo zemljo, preden preide v stanje mirovanja jeseni in pozimi. Če se odločite za presajanje med sezono mirovanja, bodite previdni in se izogibajte prekomernemu zalivanju ter ne uporabljajte gnojil. Rastline v tem obdobju potrebujejo več počitka in manj sprememb.

Pri presajanju uporabite kakovostno zemljo za lončnice in postavite rastlino tako, da je vrh koreninske grude približno en palec pod nivojem zemlje. To bo omogočilo rastlini ustrezno vzdrževanje in enakomerno razporeditev korenin.

Presajanje sobnih rastlin je ključnega pomena za njihovo dobro počutje. S pravim časom in tehniko presajanja boste zagotovili optimalne pogoje za rast in razvoj vaših rastlin ter bodo dolgo časa ostale zdrave in cvetoče.

vir ; Foto: Freepik; Portal24