Nasveti za vzgojo predrznih otrok: Kako ustaviti neprijetno vedenje?

ByA.K.

7. februarja, 2024 , ,

Nasveti za vzgojo predrznih otrok: Kako ustaviti neprijetno vedenje?

Otroci, ki izkazujejo predrznost in prepričanje, da imajo vedno prav, lahko postanejo prava preizkušnja za starše. Takšni otroci marsikdaj ne dovolijo drugim, da sploh spregovorijo, ne poslušajo opominov in ne izkazujejo nespoštovanje tako do odraslih kot do svojih vrstnikov.

Nekateri otroci svojo drznost izražajo na tako subtilen način, da jo je težko opaziti. Starši včasih celo napačno razumejo ta vedenja in jih spregledajo. To pa lahko vodi k temu, da ti otroci postanejo “nadležni otroci” za druge. Zato je ključnega pomena, da prepoznamo takšna vedenja in ukrepamo.

Kaj pripelje do nesramnosti pri otrocih?

Predrzni otroci se razvijejo v to, kar so, ker njihovo vedenje ni pravočasno usmerjeno v pravo smer. Starši se pogosto zmotijo, ko se jim zdi, da so otrokovi pametni in duhoviti odgovori smešni. Namesto tega je ključno prepoznati ta vedenja in jih usmeriti k pozitivnim dejanjem, ki bodo koristila družbi in družini.

Otrok, ki na primer odgovori na očetovo opazko s šaljivim odgovorom, na prvi pogled lahko deluje duhovito. Če se to vedenje ne popravi, se otrok ne nauči empatije in ne priznava svojih napak. Na koncu lahko postane neprimeren in predrzen otrok, ki se ga družba izogiba.

Kako preprečiti, da bi postali otroci predrzni?

Starši pogosto ne ukrepajo dovolj hitro, ko se soočijo z nesprejemljivim vedenjem otroka. To lahko vodi do dveh scenarijev: ali otroka pustimo, ker se je vedenje zgodilo že nekaj dni nazaj, ali pa se pogovorimo z otrokom na empatičen način in mu razložimo, kaj ni bilo prav, tudi če se je dogodek zgodil pred dnevi.

Ključno je, da skupaj z otrokom iščemo najboljši način delovanja. Starševstvo je vsakodnevni izziv, zato si oglejmo nekaj nasvetov, kako se izogniti predrznim odnosom.

  • Vedno spoštujte odrasle: Otroci se morajo naučiti spoštovati odrasle, tako z besedami kot z dejanji.
  • Bodite dosledni: Starši morajo biti dosledni pri tem, kar govorijo in počnejo, saj otroci učijo od njih in se zgledujejo po njihovem obnašanju.
  • Upoštevajte njihovo mnenje: Vprašajte otroke za mnenje, da jim pokažete, kako pomembni so za vas. Hkrati pa jim razložite, kdaj je primerno izraziti svoje mnenje.
  • Spodbujajte lepo obnašanje: Starši naj otrokom predstavijo vzorčno obnašanje, ki odraža njihove vrednote, kot so čakanje na vrsto, spoštovanje tujih stvari in pozorno poslušanje drugih.

Triki za obvladovanje predrznih otrok

Obstajajo tudi triki, ki jih lahko uporabite, kadar se znajdete v situaciji z nezaželenim vedenjem otroka:

  • Uporabite presenečenje: Poskusite otroka odvrniti od slabega vedenja tako, da se z njim pošalite ali ga požgečkate.
  • Spremenite temo: Če se igrate ali pogovarjate, lahko spremenite igro ali temo, da preusmerite otrokovo pozornost.
  • Sprožite nepričakovan zvok ali kretnjo: Z nenadnim zvokom ali gesto lahko otroka preusmerite in prekrijete negativno vedenje.
  • Predlagajte omejene možnosti: Namesto da otroku zavrneš nekaj, mu ponudite izbiro med dvema možnostma, ki sta sprejemljivi za vas.

Predrzni otroci, čeprav na začetku lahko delujejo duhovito, lahko postanejo nezaželeni, če njihovega vedenja ne usmerimo pravilno. Pomembno je, da otroke vzgajamo z empatijo in usmerjamo k pozitivnim dejanjem, ki bodo prispevala k njihovemu razvoju in spoštovanju drugih. Delo na izobraževanju naših otrok je ključno za njihov uspeh in vključitev v družbo.

vir; Foto: Freepik; Portal24