Nato razmišlja o imenovanju stalnega odposlanca v Ukrajini

ByAna Koren

9. junija, 2024 , , ,
Kijev [Foto: Pexels]

Nato razmišlja o imenovanju stalnega odposlanca v Ukrajini

Zahodni uradniki in pomočniki ameriškega kongresa so za Foreign Policy razkrili, da Nato razmišlja o vzpostavitvi položaja stalnega odposlanca v Kijevu. Ta korak bi bil del dolgoročne zavezanosti Ukrajini v okviru trajajoče vojne z Rusijo.

Načrt, ki naj bi bil objavljen na vrhu Nata v Washingtonu julija, predvideva ustanovitev položaja “visokega civilnega predstavnika” v Ukrajini. Ta vloga bi bila podobna tisti, ki jo je imel Nato v Afganistanu med skoraj dve desetletji dolgo prisotnostjo. Novi odposlanec bi usklajeval Natovo podporo Ukrajini, vključno z dostavo vojaške pomoči iz različnih zahodnih držav.

Vzpostavitev tega pomembnega položaja bi Ukrajini in Rusiji poslala močno politično sporočilo glede zavezanosti Nata k podpori Kijevu. Ukrajina si namreč prizadeva za stalno članstvo v Natu, da bi okrepila svojo obrambo pred rusko vojaško agresijo.

Predlagana poteza je v nasprotju s tekočimi razpravami med državami članicami Nata o morebitni namestitvi enot na ukrajinskem ozemlju. Čeprav bi taka odločitev lahko pospešila usposabljanje in opremljanje ukrajinske vojske, pa tudi tvega stopnjevanje razmer v širšo konfrontacijo med Zahodom in Rusijo, kar bi lahko vodilo celo do jedrske eskalacije.

Prejšnji teden je ruski voditelj Vladimir Putin posvaril Zahod pred “resnimi posledicami”. ZDA in nekatere velike evropske sile so Ukrajini namreč dovolile, da napade vojaške cilje v Rusiji z zahodnim orožjem. Putin je 5. junija dejal, da bi Moskva lahko dobavila napredno orožje določenim regijam, da bi omogočila napade na “občutljive” zahodne cilje kot odgovor na ukrajinske napade z zahodnim orožjem.

[Vir: Kyiv Independent]; Portal24; Foto: Pexels