Nato: Ruska jedrska retorika je nevarna in neodgovorna

Nato: Ruska jedrska retorika je nevarna in neodgovorna

Zveza Nato je Rusijo kritizirala zaradi njene “nevarne in neodgovorne” jedrske retorike. Do kritik je prišlo po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da bo Rusija v Belorusiji namestila taktično jedrsko orožje, poroča Reuters.

Tiskovni predstavnik Nata je dejal: Nato je v pripravljenosti in pozorno spremljamo situacijo. V jedrski drži Rusije nismo opazili nobenih sprememb, zaradi katerih bi mi prilagodili svojo.

Ruska omemba Natove delitve jedrskega orožja je popolnoma napačna. Zaveznice Nata delujejo ob polnem spoštovanju svojih mednarodnih obveznosti. Rusija vedno znova krši svoje obveznosti nadzora nad orožjem in je nedavno prekinila sodelovanje v novi pogodbi START.

Berlin obsodil “jedrsko ustrahovanje” Moskve, Sofija poziva k pogajanjem

Nemška vlada je obsodila “nov poskus jedrskega ustrahovanja”. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč napovedal, da bodo na beloruskem ozemlju namestili “taktične rakete,” o tem več tukaj. Bolgarija je pri tem ponovno pozvala k pogovorom med Rusijo in Ukrajino. “Zaradi teh groženj ne bomo skrenili z naše poti,” je AFP povedal uradnik zunanjega ministrstva, ki je želel ostati anonimen. 

“Primerjava predsednika Putina z Natovimi jedrskimi raketami je napačna in je ni mogoče uporabiti kot opravičilo,” je dodal. Poudaril je, da Belorusija “ravna v nasprotju” s svojo zavezo, da ostane ozemlje brez jedrskega orožja.

Bolgarska podpredsednica Iliana Iotova je, potem ko je Kremelj objavil načrt za namestitev ruskega jedrskega orožja v Belorusiji , pozvala k pogajanjem med Rusijo in Ukrajino. Razmere postajajo “vse bolj nevarne in zastrašujoče”, je dejala Iotova in pojasnila, da zato skupaj z bolgarskim predsednikom Rumenom Radevom nenehno poziva k pogajanjem.

“To niso prazne besede,” je dejala. Po njenih besedah ​​je to želja Bolgarije, saj več orožja v vseh državah vodi v nepredvidljive odločitve in zdaj obstaja resnična grožnja. “Upam, da bo vendarle prevladal razum. In da gre v tem primeru bolj za grožnje kot za dejansko ukrepanje,” je dodala. 

vir Foto: Wikipedia