Nato zaradi ruskih vohunskih dejavnosti povečuje pazljivost

Jens Stoltenberg [Foto: Zajem zaslona]

Nato zaradi ruskih vohunskih dejavnosti povečuje pazljivost

Vojaško zavezništvo Nato je zaradi nedavnih domnevnih sabotažnih operacij v zavezniških državah, ki so povezane z rusko obveščevalno dejavnostjo povečalo svojo pozornost. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v torek potrdil, da je zavezništvo pozorno na te dogodke in poudaril pomen kazenskih preiskav na nacionalni ravni.

Stoltenberg se je vzdržal neposrednega pripisovanja odgovornosti Kremlju za nedavne poskuse požigov skladišč, nakupovalnih središč in gospodinjstev v državah EU in Nata, a je jasno nakazal, da zavezništvo spremlja dogodke. “Videli smo povečano rusko obveščevalno dejavnost v zavezništvu, zato smo povečali našo budnost,” je dejal Stoltenberg, ki bo oktobra po desetletju dela zapustil svoj položaj.

Stoltenberg je izpostavil pomembnost ukrepov držav članic, vključno z aretacijami in pravnimi postopki, ki so se že začeli v Združenem kraljestvu, Nemčiji, na Poljskem in v drugih državah. Poudaril je tudi potrebo po delitvi obveščevalnih podatkov, da bi se zoperstavili hibridnim dejanjem, katerih cilj je spodkopavanje zmožnosti Natovih zaveznikov za podporo Ukrajini.

GRU

New York Times je poročal, da so bili nekateri nedavni hibridni napadi v Evropi, zlasti poskusi požiga, delo GRU, moskovske vojaške obveščevalne službe. Incidenti vključujejo poskuse podžiga na Poljskem, kjer so zaradi suma ruske sabotaže aretirali devet posameznikov. Poljski premier Donald Tusk je dejal, da so osumljenci neposredno sodelovali v imenu ruskih služb pri sabotažah, vključno s poskusi zažiga tovarne barv v mestu Wroclaw.

Nedavni požig v skladišču Ikee v Litvi in incidenti v Latviji ter morda na Švedskem so prav tako sumljivi, da so povezani z operacijami Kremlja. Latvijska premierka Evika Siliņa je opozorila na možne ruske operacije v državi, saj je “požig ena najbolj tipičnih oblik diverzije za ruske posebne službe.”

V Nemčiji sta bila aprila zaradi načrtovanja bombnih napadov in požigov kritične infrastrukture in vojaških oporišč, aretirana dva nemško-ruska državljana. V Združenem kraljestvu so konec aprila aretirali dva moška po poskusu požiga podjetja, povezanega z Ukrajino, v vzhodnem Londonu.

Nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren je pred torkovim srečanjem obrambnih ministrov EU v Bruslju opozorila na ruska prizadevanja za destabilizacijo Evrope. Najvišji diplomat EU Josep Borrell je dejal, da še ni dokazov, ki bi Rusijo obtožili za takšne napade, vendar zavezništvo ostaja pozorno in pripravljeno na morebitne grožnje.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona