Ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega naj bi iz zapora premestili na neznano lokacijo. Vodja kabineta Navalnega Leonid Volkov je sporočil, da je bil Navalni včeraj premeščen brez opozorila.

Odvetnika, ki je prišel k Navalnemu so zadržali na vratih, nato pa so mu povedali, da tega obsojenca ni. Ne vedo, kje je Navalni, je na omrežju Telegramu sporočil Volkov. Enako izjavo je včeraj delila tiskovna sekretarka Navalnega Kira Yarmysh.

Navalnega so januarja 2021 aretirali ob vrnitvi v Moskvo. Potem, ko je nekaj mesecev okreval po zastrupitvi z živčnim strupom. Navalni za zastrupitev krivi Kremelj. Moskva obtožbe zanika. Navalnega so nato zaradi kršitve pogojev pogojnega izpusta in obtožb o goljufiji iz leta 2014 zaprli za dve leti in pol. Kazen prestaja v kazenski koloniji št. 2 v Pokrovu.

Navalni je bil marca, zaradi nespoštovanja sodišča in goljufije, obsojen na dodatnih devet let zapora. Navalni pravi, da so obtožbe politično motivirane. Navalnijeva Fundacija za boj proti korupciji (FBK) je bila v Rusiji prepovedana kot ekstremistična organizacija. Veliko zaveznikov Navalnega pa je bilo prisiljeno iti v izgnanstvo.

Sodniki so odredili, da bo Navalni zaradi ponavljajočih kršitev premeščen v zapor z najvišjo stopnjo varovanja v Rusiji, zmanjšali so mu tudi obseg pravic do obiskov. Navalni je prejšnji teden izgubil pritožbo na odločitev sodišča, po kateri je označen kot terorist in ekstremist.

Volkov, ki je Rusijo medtem, ko se je soočal z več kazenskimi zadevami zapustil tudi sam, je dejal, da ruske oblasti želijo, da opozicijski voditelj ostane v zaporu dokler ne umre ali Putin ali Navalni.

Vir: Euronevs

Foto: Ruska zvezna kazenska služba