Navigacija na pametnih telefonih z lahkoto umetne inteligence

Umetna inteligenca (UI) je po vsem svetu pogosto deležna mešanih odzivov. Včasih jo gledajo skeptično, se bojijo morebitne zlorabe podatkov ali pa jo zavračajo kot navaden trik. Vendar se pogosto spregledajo njeni koristni vidiki, zlasti za najranljivejše v družbi.

Pred kratkim sta Google Messages in Android nadgradila svoj RCS. Dodane so bile nove funkcije, ki poudarjajo vpliv umetne inteligence. To poudarja vlogo umetne inteligence pri izboljšanju dostopnosti pametnih telefonov. To je le en primer potenciala umetne inteligence za izboljšanje vsakodnevne uporabe tehnologije.

Ključno področje, na katerem se umetna inteligenca izkaže za neprecenljivo, je olajšanje komunikacije. Primer za to je uvedba funkcije “Personal Voice” v sistemu iOS 17, ki jo je uvedel Apple. To inovativno orodje uporabnikom omogoča, da ustvarijo sintetiziran glas, ki odraža njihov lastni glas. Vključena funkcija “govor v živo” uporabnikom omogoča, da vnašajo sporočila. Ta sporočila se nato v realnem času vokalizirajo. To se zgodi med neposrednimi stiki, telefonskimi klici in sejami FaceTime. Ta funkcija je še posebej koristna za tiste, ki se sicer težko sporazumevajo, saj jim omogoča uporabo digitalne različice njihovega glasu.

Apple je vpliv te tehnologije predstavil v videoposnetku z naslovom “Izgubljeni glas”. V njem mlado dekle posluša zgodbo svojega očeta, ki ga je upodobil Tristam Ingham, zdravnik in zagovornik skupnosti invalidov. Ingham pokaže, kako lahko to orodje, ki ga poganja umetna inteligenca, pomembno pomaga posameznikom, kot je on.

Komunikacija je ključni del človeške interakcije, strah pred njeno izgubo pa je lahko globok. Tehnologije, kot je ta, posameznikom ne le pomagajo ohraniti glas, temveč tudi krepijo njihov občutek samostojnosti, saj jim omogočajo, da govorijo sami in se ne zanašajo na druge. Čeprav je ta tehnologija še vedno v razvojni fazi, pomeni pomemben korak naprej pri vračanju moči govora tistim, ki so ga izgubili.

Potencial umetne inteligence pri izboljšanju vizualne izkušnje

Umetna inteligenca je vse pomembnejša pri spreminjanju načina interakcije s fotografijami, ki so v dobi pametnih telefonov osnovni komunikacijski medij. Za mnoge je ogled teh slik lahko izziv ali nemogoč, kar ustvarja občutek izgube. UI ponuja obetavno rešitev tega vprašanja z zagotavljanjem funkcij dostopnosti, kot je opisno pripovedovanje fotografij. Ta tehnologija lahko analizira in ustno opiše vsebino slike ter tako zapolni vrzel za tiste, ki jih ne morejo videti. Poleg tega lahko umetna inteligenca prilagodi barve na slikah in tako pomaga barvno slepim posameznikom, da ne zamudijo vizualnih informacij.

Izboljšanje navigacije pametnih telefonov z umetno inteligenco

Kljub uporabniku prijazni zasnovi pametnih telefonov se nekateri posamezniki še vedno soočajo z izzivi pri uporabi teh naprav. Umetna inteligenca lahko to izkušnjo bistveno izboljša z učenjem na podlagi prejšnjih vzorcev uporabe, da predvidi in olajša potrebe uporabnikov. Izboljšave virtualnih pomočnikov, kot je na primer Siri, lahko privedejo do hitrejših odzivov in boljšega razumevanja zahtev uporabnikov. Poleg tega lahko izboljšave pri napovedovanju besedila poenostavijo tipkanje, kar je še posebej koristno za tiste, ki imajo težave s spretnostjo ali koordinacijo rok in oči. Zaradi teh izboljšav so lahko pametni telefoni bolj dostopni in lažji za uporabo.

Prihodnost umetne inteligence v podporni tehnologiji

Umetna inteligenca je relativno novo tehnološko področje, zato ima ogromen potencial za rast, zlasti na področju pomoči invalidom. Pomembno je raziskati različne načine, kako lahko UI prispeva k temu, da bo tehnologija postala bolj vključujoča in bo omogočala življenje. Prihodnost prinaša vznemirljive obete za vlogo UI v podporni tehnologiji, saj se obetajo nove priložnosti za boljšo dostopnost in lažjo uporabo. Pričakovanje, kaj bo umetna inteligenca prinesla na to področje, je veliko, kar poudarja njen potencial za revolucijo naše interakcije s tehnologijo na bolje.

Vir; foto: Pexels; Biznis24