Edvard Kadič [Foto: Polona Avanzo]

Ne glej gor! *

Kdo bi si mislil, da bodo ljudje leta 2024 v Sloveniji tekli čez parkirišče do vhoda v upravno enoto zato, da bodo prej (ali pa sploh) prišli na vrsto. Dobro poglejte spodnjo fotografijo. Gre za posnetek TV zaslona, kjer lahko vidimo točno to. Leta 2024, v Sloveniji.

Upravne enote namreč stavkajo že ne vem kateri mesec. Pri tem je dodatno zaskrbljujoče, da prav nič ne kaže, da bi se stavka kmalu končala. Država s to vlado torej ne izpolnjuje temeljnih obveznosti, državljanom ne zagotavlja storitev, za kar jo plačujemo.

Absurdno resnična distopija

Slovenci smo se pod Golobom znašli v distopičnem scenariju, kjer je vlada v svojem poniževanju in ignoranci do lastnega naroda popolnoma izgubila kompas. Prišli smo na točko, kjer je dovoljeno vse in tudi možno vse. S pomočjo vsiljevanja strahu pred Janšo nas je ta vlada popeljala od sestavljanja seznamov janšistov po ministrstvih, ukinitve muzeja slovenske osamosvojitve, ideološkega prevzema RTV, postavitve oltarja srbski nadvladi v obliki “-ć” v centru Ljubljane, do javnega uničevanja političnih nasprotnikov, vsesplošne draginje, neskončnih vrst pri zdravnikih, kolone po cestah in vrste pri urejanju dokumentov, pa vse do grotesknega norčevanja iz celotnega zdravstva. Da o sanaciji po poplavah niti ne izgubljamo besed.

Ste si kdaj mislili, da bi ministrica za zdravje lahko javno žalila zdravnike? Da bo poniževanje zdravstvene (lastne) stroke postalo uradna politika ministrstva? Oprostite, tako ministrico je potrebno zamenjati takoj. Takšno delovanje vodi neposredno v nasilje nad zdravstvenim osebjem. Ministrica namesto povezovalno, deluje razdiralno.

Že ničkolikokrat izrečeno, bo tukaj ponovno ponovljeno. Gre za ideologijo uničenja drugače mislečih. Najprej diskreditacija, nato eliminacija. Enaka metodologija na Slovenskem vlada že od leta 1945, le novi in novi “uporabni idioti” prihajajo na sceno. Kaos in vojna sta nujna na koncu poti takšnega delovanja. Če se nič ne bo spremenilo, bomo točno tam končali. Kar nam trenutno vlada, je nevarna mešanica kriminala, obveščevalnih služb s “preiskovalnimi” izpostavami po raznih uredništvih, kruhoborstva, sociopatije in popolne odsotnosti zavesti o Sloveniji kot državi vseh svojih državljanov. Nikogar več ne čudi, da življenje v Sloveniji postaja vse težje vzdržno. Vsakdanje situacije, ki bi morale biti preproste in dostojanstvene, so postale prizorišča kaosa in ponižanja.

Ne glej gor

Idiot ni sposoben povezati vzrokov in posledic. To, kar se mu dogaja, ne povezuje s tem, kar počne. Ne razume, da je to, kar žanje, zraslo iz tega, kar je sejal. Če seveda sploh kaj žanje. Zdi se da oba, Golobova vlada in slovenski narod, ta trenutek delujeta natanko tako – ne dojemata, da imajo dejanja obeh resne in trajne posledice za celotno družbo. Če še niste pogledali filma Don’t Look Up (angl. Ne glej gor), si ga obvezno poglejte. Film boleče nazorno prikazuje, kako ljudje s pozicije moči ignorirajo očitne grožnje in resničnost, ker jim je pomembneje ohraniti moč in vpliv, ne glede na ceno, ki jo plačajo drugi.

Poziv

V teh časih je zato ključno, da se ne ujamemo v past apatije in brezbrižnosti. Slovenija ni nastala zato, da bi država ljudem npr. doplačevala do minimalne plače. Minimalne! Saj to je vendar samo po sebi absurdno. Velika večina ljudi živi iz dneva v dan slabše, Slovenija pa postaja beograjski pašaluk s konca ’70-ih let prejšnjega stoletja. Če nam RTV ne ustreza, spremenimo zakonodajo in ga “depolitiziramo”. Če Magnifico ne more imeti koncerta v Tivoliju zaradi predpisov, bomo pa zamenjali predpise. Če bi lahko kdo odgovarjal za dogajanje okoli “drekovoda” (beri: kanal C0), spremenimo zakonodajo. Opozicija je nevarna? Organizirajmo hišne preiskave, spravimo koga v pripor, pa je. Itd. itd. itd.

Če kdaj, je prav zdaj potrebno biti pozoren in družbeno aktiven. Sicer smo zgolj pasivni opazovalci razpadajočega sistema, za katerega smo se borili z namenom, da bomo ustvarili boljšo prihodnost. Trenutno ne kaže dobro. Zavedajmo se svojih dejanj in njihovih posledic. Bodimo odgovorni državljani in zahtevajmo odgovornost od tistih, ki nas vodijo. Ne smemo dovoliti, da nas vodijo idioti in “uporabni idioti”, ki uničujejo našo prihodnost javno, brez sramu, neposredno pred našimi očmi.

Najboljši učitelji v življenju so čas, poraz in zlomljeno srce. Zdaj je čas, ko moramo gledati gor, ne glede na to, kako težko je. Ne glede na to, kako poraženi se počutimo ali kako močno nas boli srce ob vsem tem. Nikar ne glejmo stran. Bodimo budni in zahtevajmo boljši svet zase in za generacije, ki šele prihajajo za nami.

Edvard Kadič

* Naslov je alegorija na film “Don’t Look Up” (angl. Ne glej gor), satirične komedije, kjer dva astronoma, dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) in dr. Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), odkrijeta komet, ki grozi, da bo uničil Zemljo. Poskušata opozoriti svet, a se soočata z ignoranco, medijsko površnostjo in političnimi manipulacijami. Film je kritika sodobne družbe, ki se bolj zanima za trače in politične igre kot za znanstvena dejstva in resnične grožnje. Režiser uporablja humor in sarkazem, da opozori na nevarnosti neukrepanja ob soočanju s perečimi globalnimi problemi, kot sta danes npr. vojna v Ukrajini in dezinformacije.