Ne jejte teh živil za zajtrk, ker znižujejo energijo

Zajtrk z razlogom velja za najpomembnejši obrok dneva. Telesu daje priložnost, da prekine nočni post, možganom pa, da dobijo prvi vir energije v dnevu. Strokovnjaki poudarjajo, da izbira zajtrka pomembno vpliva na kognitivne funkcije tekom dneva, zato je pomembno, da se izognete živilom, ki lahko znižajo energijo in osredotočenost. Tu so nekatera živila, ki so manj optimalna izbira za zajtrk:

Sadni smutiji

Smutiji, ki vsebujejo samo sadje, pogosto vsebujejo velike količine sladkorja brez maščob ali beljakovin, ki bi lahko zmanjšale učinke zvišanja krvnega sladkorja. To lahko povzroči nihanje energije in utrujenost.

Sadne skodelice

Čeprav je sadje bogato z antioksidanti, so skodelice s sadjem pogosto preobložene s sladkimi dodatki, kot so granola, kokosovi kosmiči in med, ki vsebujejo skriti sladkor.

Kava z dodatki

Kava, ki je polnjena z umetnimi aromami, rafiniranimi sladkorji in mlečnimi izdelki, lahko poveča vnetje v telesu in možganih, kar lahko vpliva na kognicijo.

Žita

Pri izbiri žit je pomembno izbrati cela zrna, oreščke, zdrave maščobe in vlaknine, ki lahko krepijo možgane. Klasični kosmiči iz trgovine pa pogosto vsebujejo malo hranil in veliko sladkorja.

Burrito… več na Princesa.si

Foto: Pexels Portal24

Ne spreglejte…

Vam je slabo, če preskočite zajtrk? Imamo odgovor!

Sledite novemu dietnemu trendu ali pa zajtrk preskočite zato, ker imate preveč dela? Ne glede na razlog za preskakovanje obrokov, ima lahko to za vaše zdravje resne posledice. Vsak sistem v našem telesu se napaja s hrano. Preskakovanje obrokov ali post lahko zato povzroči nekatere težave. Ena najpogostejših težav je nelagodje. Mnogi ljudje, če preskočijo zajtrk, občutijo tudi slabost.

Preskakovanje zajtrka lahko na naše telo in počutje slabo vpliva iz več razlogov:

Pomanjkanje energije: Zajtrk je prvi obrok po nočnem spanju, in nam zagotovi potrebno energijo za začetek dneva. Preskakovanje zajtrka lahko povzroči pomanjkanje energije, kar lahko vpliva na našo sposobnost koncentracije, učinkovitost in splošno počutje… več tukaj.