Ne le kofein, možgane zbudijo tudi drugi naravni dodatki

Naravni dodatki nudijo potencialno podporo zdravju možganov in kognitivnim funkcijam. Torej, če želite tudi vi pridobiti te koristi, dodajte svoji rutini teh 9 naravnih možganskih dodatkov.

Ali doživljate pozabljivost in težave pri ohranjanju koncentracije? Krivec je lahko vaša prehrana. Hrana, ki jo uživamo, pomembno vpliva na zdravje naših možganov. Če vaši prehrani primanjkuje vitalnih hranil, lahko to ovira vaše kognitivne sposobnosti in učinkovitost. Na srečo nedavne študije kažejo, da lahko posebni naravni dodatki za možgane podpirajo kratko in dolgoročno delovanje možganov.

Oglejmo si nekaj naravnih dodatkov, ki vam lahko pomagajo izboljšati zdravje možganov

1. Omega-3 maščobne kisline

Maščobne kisline omega-3, ki jih običajno najdemo v ribjem olju in lanenih semenih, so znane po svojih lastnostih, ki krepijo možgane. Te esencialne maščobe, zlasti DHA (dokozaheksaenojska kislina) in EPA (eikozapentaenojska kislina), vrsta omega-3, so glavne sestavine celičnih membran možganov. Podpirajo spomin, obnavljajo možganske celice in vzdržujejo splošno zdravje možganov. Raziskave kažejo, da lahko ustrezen vnos omega-3, zmanjša kognitivni upad in spodbuja boljše delovanje možganov.

2. Resveratrol

Resveratrol je naravna spojina, ki jo najdemo v rdečem vinu, grozdju in nekaterih jagodah. Pozornost je pritegnil zaradi svojega potenciala za zaščito možganov pred upadom, povezanim s staranjem in nevrodegenerativnimi boleznimi. Antioksidativne lastnosti resveratrola naj bi se borile proti oksidativnemu stresu in zmanjšale vnetja ter prispevale k izboljšani kognitivni funkciji.

3. Kurkumin… več na Princesa.si

Foto: Pexels Portal24