Ne nasitijo: zaradi teh živil bomo še bolj lačni

ByAna Koren

8. aprila, 2023

Ne nasitijo: zaradi teh živil bomo še bolj lačni

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste postali lačni, kljub temu, da ste pred kratkim jedli. Strokovnjaki opozarjajo, da uživanje določenih živil lahko še dodatno poveča našo lakoto. Poleg tega povzroči kopičenje neželenih kilogramov. Nekatera živila se na prvi pogled zdijo zelo nasitna, v resnici pa imajo popolnoma nasproten učinek.

Nekaj ​​grižljajev teh živil lahko aktivira določene dele možganov in črevesja, ki spodbujajo našo željo po hrani. To med drugim pripomore k povečanju telesne teže in nabiranju odvečnih kilogramov.  Endokrinologinja Belinda Lennerz pojasnjuje, da takšna živila lahko škodi našemu splošnemu zdravju.

Živila, za katera večina ljudi misli, da nasitijo, a nas v resnici naredijo še bolj lačne, so:

  • čips in krekerji
  • kruh
  • piškoti, torte in sladkarije
  • nemasten jogurt
  • dietne pijače
  • umetno sladkani prigrizki.

Foto: Pexels Princesa.si

Ne spreglejte…

Industrijska hrana lahko poveča tveganje za raka

Že dolgo je znano, da je industrijsko predelana hrana, kot so sladoled, šunka, prigrizki in kruh, manj zdravi od vsega, kar lahko pripravite v lastni kuhinji. Znanstveniki zdaj menijo, da lahko kemikalije, barvila, sladila in konzervansi v njih povečajo tveganje za raka.

Študija, ki sta jo financirala Cancer Research UK in Svetovni sklad za raziskave raka, nakazuje, da bi lahko obstajala povezava med industrijsko predelano hrano in povečanim tveganjem za različne vrste raka. Ekipa z Imperial Collegea v Londonu, ki je vodila študijo, je ugotovila, da povezave ni mogoče dokazati. Temelji namreč na opazovanjih, da si ljudje zapomnijo, kaj so jedli… več tukaj.