Avtorja prispevka na portalu Necenzurirano Primož Cirman in Tomaž Modic sta se danes razpisala o vprašanju, ki pesti mnoge: Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in Dragića, sta se vprašala v naslovu.

Večina prebivalcev Slovenije tekem košarkarske reprezentance ni mogla gledati, ker naj bi po pisanju avtorjev prispevka, Ministrstvo za kulturo popustilo lobističnim pritiskom telekomunikacijskih operaterjev.

Televizijske pravice za nastope košarkarske reprezentance je po navajanju avtorjev lani odkupil Sportklub, ki je na voljo le naročnikom telekomunikacijskega operaterja Telemach. Kot navajata avtorja to pomeni, da je lahko tekmi proti Hrvaški in Švedski v najboljšem primeru doma gledalo le 31 odstotkov uporabnikov televizije.

Eni s prstom kažejo na RTV Slovenija, kjer zaradi omejenih finančnih sredstev pri odkupu pravic za pomembne športne dogodke. Kot navajata avtorja, RTV Slovenija že dolgo naj ne bi mogla konkurirati največjim komercialnim hišam. Drugi, po njuunem mnenju, kažejo na Košarkaško zvezo Slovenije (KZS), ki naj bi imela že 17 let za glavnega pokrovitelja prav Telemach. Po navedbah avtorjev pa vse kaže, da naj bi večina gledalcev ostala na suhem zaradi  domnevnih podmiznih iger med najvplivnejšimi operaterji v državi in predstavniki najmanj dveh nekdanjih vlad. Težavo bi lahko že zdavnaj rešile, a je niso, navajata avtorja prispevka Cirman in Modic.  

Kdo je torej za to odgovoren?

Avtorja navajata, da je v Sloveniji je že od leta 2003 z zakonom določeno, da mora biti ogled najpomembnejših športnih dogodkov omogočen večini ljudi. Neposredno jih morajo prenašati RTV Slovenija ali druge televizijske hiše, katerih programi so brezplačno na voljo najmanj 75 odstotkom prebivalstva, navaja portal. Vlada Antona Ropa, naj bi po navedbah avtorjev, takrat na predlog Sveta za radiodifuzijo določila seznam takšnih dogodkov. Med njimi so bile tudi tekme državne košarkarske reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, navaja portal Necenzurirano… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona