Na Ptuju na svoj račun ne bodo prišli le ljubitelji zgodovine ampak tudi tisti katerih brbončice so se specializirale za pokušanje dobrega vina in hrane. Popolnoma zadovoljni bodo s Ptuja odšli tudi ljubitelji kave in poezije. Danes vas torej vabimo na ogled Ptuja.

In vino veritas

Žlahtne zaklade Ptuja in okolice lahko okušate v Ptujski kleti, v čudoviti vinski kleti Osterberger ali v intimnem ambientu najstarejše hiše na Ptuju, v vinoteki Kobal.

Na Ptuju se vino odlično prepleta s poezijo, kar lahko doživite na Dnevih poezije in vina, ne spreglejte pa niti festivala Salon Sauvignon. Privoščite si sproščujoče trenutke ob dobrem čtivu v mestnih kavarnah, kot sta Kipertz s hišno znamko kave in Muzikafe. Muzikafe je kreativna kavarna, ob kateri najdete tudi izmenjevalnico knjig. Za neskončen užitek v literaturi pa obiščite še eno izmed najlepših evropskih knjižnic. Če vas zanimajo ustvarjalci, ki so negovali slovensko besedo, si oglejte še:

  • Zid poezije v ulici Tomaža Šalamuna
  • Citate pesmi na zidu doma kulture Muzikafe v Jadranski ulici
  • Doprsni kip Matije Murka v Sončnem parku
Sprehod skozi mesto

Sprehod po Ptuju je sprehod po zgodovini, ki je tlakovana z novimi doživetji! Ni veliko mest, ki bi jim, kot je Ptuju skozi stoletja uspelo ohraniti srednjeveško urbanistično zasnovo. Sprehod po najstarejšem slovenskem mestu vas popelje mimo rimskih spomenikov do prečudovitih pročelij srednjeveških stavb. Tlakovane ulice in trgi vodijo do enega najbolj veličastnih gradov v Sloveniji. Pogled z gradu vam razprostre mozaik opečnatih streh srednjeveških stavb, samostanov in cerkva.

Ptujski grad

Ptujski grad je eden najimenitnejših gradov v Sloveniji. V gradu najdete izjemne muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Videli boste od glasbil in orožja do tradicionalnih pustnih mask in veličastnih tapiserij.

Dominikanski samostan

Dominikanski samostan je na zahodnem robu mesta je leta 1230 ustanovila Matilda, vdova Friderika III. Ptujskega. Dominikanci so svoje poslanstvo na Ptuju opravljali do razpusta samostana v letu 1785, ko so zgradbe spremenili v vojašnico. V začetku 20. stoletja so najlepše prostore odmerili za muzejske zbirke, danes pa ta izjemen spomenik služi kot kulturno prizorišče, od aprila do oktobra pa je dostopen tudi za oglede. Samostanski kompleks izkazuje gotsko in baročno podobo, park ob njem pa ponuja prekrasen razgled na reko Dravo.

Cerkev sv. Jurija

Proštijska cerkev ima eno najlepših cerkvenih notranjščin: izjemen Laibov krilni oltar, korne klopi iz 15. stoletja in pomemben leseni gotski kip patrona sv. Jurija, ki nadvladuje zmaja, iz leta 1380. Cerkev iz 12. stoletja je bila večkrat dozidana, zato tudi mešanica slogov, med katerimi prevladujeta gotika in barok.

Mestni stolp

Mestni stolp je skoraj nemogoče spregledati. Zanimiv ni le zaradi baročne čebulne strehe, ampak tudi zaradi antičnih spomenikov, kis o vzidani v stene. Pozoren opazovalec bo opazil, da se ura nahaja le na treh straneh. Ker grajska gospoda ni želela prispevati svojega deleža za uro, so meščani, v znak protesta, uro v smeri gradu izpustili. Ko je v 17. stoletju stolpič na cerkvi sv. Jurija zgorel, je cerkev mestni stolp začela uporabljati za potrebe župnije.

Predstavili smo vam le nekaj od znamenitosti slavnega mesta Poetovio, pridite in oglejte si ga sami.

Vir: Visit Ptuj