Jezersko je eden bolj idiličnih krajev v Sloveniji. Zdi se, da se je čas na planoti, kjer naj bi še pred dobrimi 500 leti kraljevalo jezero, skoraj ustavil. Ponos Jezerjanov na svojo kulturno dediščino, ki jo spretno zlivajo s sodobno uporabnostjo in tehniko, je izjemen.

Posebej všečne so nove hiše, ki so pokrite s skodlami. V oči tudi pade, da za gradnjo uporabljajo veliko lesa in tako se novogradnje z okoljem le še lepše zlijejo. Slednje pa Jezerskemu pomaga ohranjati brezčasnost stoletij.

Jezersko je pravi raj za izlete v naravo. Leži namreč pod najvišjimi vrhovi Kamniško – Savinjskih Alp. Vrhovi, ki so priljubljene izletniške točke pri alpinistih, pohodnikih in sprehajalcih Jezersko dobesedno objemajo.

Izbrali smo nekaj potk za ležerne nedeljske sprehode.  

Kaj početi na Jezerskem?

Planšarsko jezero

Planšarsko jezero je nekakšno središče turističnega dogajanja na Jezerskem. Ima lepo in veliko parkirišče, ki je ob lepih koncih tedna vedno premajhno.  In prav tam se začnejo, ali pa vsaj vodijo mimo, vse sprehajalne poti.

Ob jezeru sta dva gostinska obrata. V enem se boste dodobra okrepčali z okusno hrano in pijačo. Nudijo tudi avtohtone slovenske jedi, ki so značilne za ta kraj. Drug lokal nudi zgolj pijačo in prigrizke.

Sprehajalna pot po Ravenski kočni in izvir Jezernice

Ob jezeru se začne sprehajalna pot, ki pelje v dolino z verjetno najlepšim pogledom na strme stene in pobočja visokogorskih vrhov. Začetni del poti pelje ob levi obali jezera, proti potoku Jezernica. Na koncu naselja table usmerijo desno v smeri potoka Jezernice. Pot je sprva speljana po makadamski cesti potoku.

Kmalu se cesta spremeni v potko in gozd se umakne travniku in odpre se eden najlepših pogledov kar jih premore Slovenija. Pridite, poglejte!

Šenkova domačija

Čar Šenkove domačije je njihovo življenje v sožitju z naravo. To je  samooskrbna kmetija. Vzgajajo avtohtone slovenske pasemske vrste goveda, ovc, kokoši in prašičev. Po dvorišču se sprehajajo še račke in mačke. V rastlinjakih od zgodnje pomladi do pozne jeseni vzgajajo svojo zelenjavo. Kot se spodobi, ima kmetija tudi njive.

Glavno poslopje kmetije je staro več kot 500 let. Pred nekaj leti so jo povsem prenovili. Tukaj je kuhinja, kjer spretne roke gospodinje pripravljajo dobrote, ki so se v teh koncih pripravljale že od nekdaj.  Hrana, ki vam jo bodo pripravili in postregli, je zrasla na tej ali na sosednji kmetiji, na ekološki način.

Več informacij, opisov in namigov najdete TUKAJ.

Če vam je Jezersko predaleč, smo prejšnjo nedeljo pohajali po Savinjski, poglejte.

Vir: V naravo

Foto: Kam za vikend.si