Kam se umakniti v tej vročini? Morda tokrat na zeleno Zreško Pohorje, kjer vas bo pozdravil hlad gozdov in svež pohorski zrak? Sprehod z Rogle do Lovrenških jezer vam bo pobožal dušo in napolnil baterije.

Na Zreškem delu mogočnega Pohorja se skriva precej pomembnih naravnih znamenitosti. Ena od njih  so od Rogle (1517 m) uro in pol hoda oddaljena Lovrenška jezera. To je največje visokogorsko barje z 20 jezerci, ki so kot biseri posejani po iglastem ruševju. Nastali so v ledenodobnem obdobju pred 8000 leti. Celotno barje nima površinskega dotoka. Jezerca se napajajo izključno s padavinskimi  vodami. Če se povzpnete na razgledni stolp boste videli mnogo dlje od planote kjer ste. Pot do njih je lahko dostopna in označena, urejena je po lesenih brveh zato je primerna tudi za mlajše otroke.

Tri posebnosti na poti do Lovrenških jezer: 
  • Mesojeda rastlina rosika mimogrede pohrusta kakšno mušico!
  • Petelin ruševec v času parjenja poje, piha in gruli ter z našopirjenimi perutmi teče po gozdu. S tem obnašanjem druge samčke izziva k spopadu.
  • Malica, ki vam jo postreže narava – brusnice in borovnice lahko naberete kar z grmičkov!

Izlet lahko za dodatni dve uri podaljšate še do Ribniške koče in najvišjega vrha Pohorja, Črnega vrha. Za to morate pri Lovrenških  jezerih zaviti  levo, v smeri zahoda (odcep poti proti Lovrencu) preko travnatih planjav mimo šotnega barja Črne mlake in po gozdni cesti do sedla Šiklarica (1298 m), od koder se vzpnemo na Jezerski vrh (1537 m), na katerem je izjemen razgled. Na desni je na ogled še Ribniško jezero. Od tam do Ribniške koče ostane še 15 min, do Črnega vrha je dodatnih 30 min hoje.

Če vam ni do toliko hoje se po sprehodu do Lovrenških jezer zapeljite do Koče na Pesku, kjer vam bodo v prijetnem ambientu za popoln dan napolnili tudi lačne trebuščke.

Ne zamudite:

Pot med krošnjami

Pot med krošnjami leži v osrčju mogočnih pohorskih gozdov, na vrhu Rogle, na nadmorski višini 1517 metrov… več tukaj.

Vir: Kam na izlet Foto: Jaka Ivančič Twitter