Kam danes po ali pa že pred kosilom? Kam se umakniti vročemu poletnemu soncu, kje najti malce osvežitve? Slovenija je majhna, zato je vse blizu. Naš današnji namig za nedeljski izlet vključuje tudi prijetno, hladno osvežitev. Rešitev: božanska Savinjska.

Morda vam bo prijala osvežitev v Savinji. Z nihalko se podajte na Golte. Morda vam bo bolj všeč sprehod do čarobnih savinjskih slapov in raziskovanje podzemnega sveta. Če bi se kopali v Savinjski dolini, odkrijte Terme Topolšica in Velenjsko jezero. Ponudba je velika in raznolika, poglejte!

Osvežitev v reka Savinji

Srce Savinjske, Zelena Savinja, ki jo pojijo vode Kamniško-Savinjskih Alp, ni poznana le po svoji lepoti. Izstopa tudi s številnimi znamenitostmi kot so slap Rinka, izvir Črne in soteska Savinje pri Igli. Srce Savinjske nudi tudi številne možnostih za vodne športe. 

Rafting z družino in prijatelji, kajak in ribolov so odlična izbira za izlet z osvežitvijo. Lahko pa se le zleknete na odejo, ki jo razgrnete na bregu reke, berete knjigo ali zgolj lovite sončne žarke.

Z gondolo na Golte

Na Golteh je temperatura ozračja poleti naravnost fantastična. Visoki kraška planota predstavlja vzhodni vstop v mogočne Kamniško-Savinjske Alpe. Tukaj lahko v vročih poletnih dneh uživate v temperaturah okrog 20ºC. Nihalka vas pripelje do hotela na 1.400 m nadmorske višine. To pa je krasna izhodiščna točka za pohajkovanje po zeleni planoti.

Golte

Pojdite na Pot po Golteh, obiščite Alpski vrt, kjer uspevajo avtohtone rastline in navdušujejo energijske točke. Privoščite si izjemen razgled na majhno jezerce in prekrasne Kamniško-Savinjske Alpe. Nekaj posebnega je tudi Bushcraft Savinjska, ki vam ponudi izkušnjo kako preživeti v naravi. Vreme se tukaj hitro spreminja, dodatni kosi oblačil zato ne bodo odveč.  

Slap Rinka in Repov slap

Slap Rinka s svojimi 90 metri v višino nikogar ne pusti ravnodušnega. Velja za enega najlepših in najbolj obiskanih slapov v Sloveniji. Objel vas bo prš tisočerih kapljic, zajel vas bo hlad vode in mir narave.

Malo manj poznan, a prav tako čaroben je Repov slap v Podvolovjeku, do katerega vodi nezahtevna sprehajalna pot. 

Snežna jama

Visokim temperaturam lahko pobegnete tudi v podzemlje. Če imate rad jame, potem vas bo Snežna jama navdušila. Snežna jama je najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji. Nikar ne pozabite na ustrezno obutev in oblačila.

V Savinjski boste našli tudi jamo Pekel. Zanimiva in več kot 3 milijone let stara jama vas bo, kljub “peklenskemu” imenu, ohladila z osvežujočimi 10° C.

Velenjska plaža

Velenjska plaža je v letu 2018 prejela laskavi naziv “najboljše naravno kopališče v Sloveniji”. Veliko obiskovalcev si privošči osvežitev v Velenjskem jezeru. Kopanje, supanje, surfanje ali iskanje potopljenih vasi. Temperatura vode v poletnih mesecih je okoli prijetnih 22° C. Velenjsko jezero nima statusa kopalne vode, zato je kopanje v njem na lastno odgovornost. 

Velenjska plaža
Vodni park in Terme Topolšica

Terme Topolšica vam nudijo osvežitev poleti in pozimi. Notranje-zunanji bazenski kompleks term je povezan z zunanjim vodnim parkom Zora. V Zori pa poletnega vodnega veselja ne majnka. Ob bazenu poteka animacijski program, organizirani so plavalni tečaji  in varstvo za najmlajše.


Vir in fotografije: Visit Savinjska