Prekmurje je čudovito, zakaj se ne bi tokrat potepali tam? Okoli Mure.

Že, že v Prekmurje a kam? Kaj tam početi? Za vas smo zbrali nekaj predlogov. Morda se vam bo prilegel sprehod po krožni poti, ki poteka po ravninskem delu Prekmurja. Pogledate si lahko Babičev mlin na Muri. Zaljubljene čaka Otok ljubezni. Povzpnete se lahko na najvišji razgledni stolp v Sloveniji. Ali pa si oči spočijete v oceanu orhidej. Če potrebujete  energijo je za vas energijska točka pri Bukovniškem jezeru. Ljubitelje zgodovine  in lončarstva čaka lončarski muzej na prostem. Če vam postane vroče pa cmoknite v Bukovniško jezero.

Mlin na Muri

Babičev mlin edini še delujoči mlin na Muri.  Do pred letom 2020 mu je družbo delal mlin na Otoku ljubezni. Načel ga je zob časa zato ga je Mura v trenutku besnila odnesla s sabo.

Babičev mlin je v Veržeju. Tudi on kaže svojo starost, a nam zaenkrat še zmore pokazati kako so, ko še ni bilo elektrike mleli žito. Zaradi domačinov, ki ohranjajo tradicijo in neprecenljivo kulturno dediščino pa si vse lahko ogledamo tudi danes.

V mlinu lahko kupite tudi njihove izdelke. Vsa moka, ki jo prodajajo v mlinu je pridelana iz žitaric, ki so zrasle na ravnicah ob Muri.

Otok ljubezni

Nekaj 100 metrov nižje ob reki se nahaja Otok ljubezni. Na Otoku ljubezni je tudi široka turistična ponudba. Poleg kotičkov kjer nastanejo številne fotografije zaljubljencev, Otok ljubezni omogoča še spoznavanje Prekmurske kulturne dediščine.

10 metrov višje po strugi se lahko popeljete z enim od še delujočih brodov. Popeljal vas bo preko živahne Mure na desni breg

V parku na Otoku ljubezni je lokal in suvenirnica.

Energetske točke

Ivanov izvir je izvir zdravilne vode. Obkroža ga šest močnih energetskih točk, ki naj bi blagodejno vplivale na vibriranje naših celic. Počutje naj bi bilo zato boljše. Nalijete si lahko tudi vodo, ki naj bi blagodejno vplivala na delovanje telesa.

Razgledni stolp Vinarium v Lendavi

V Lendavi so pred leti na vrhu lendavskih goric postavili 53 metrov in pol visok razgledni stolp Vinarium.  Z vrha stolpa si lahko ogledate bližnjo in daljno okolico.  Ob jasnem in lepem dnevu se vidi vse do Alp

Ocean orhidej

V Tropskem vrtu  se boste potopili v Oceanu orhidej. Prostori so last podjetja Ocean Orchids d.o.o. Na pribljižno 4ih hektarjih površine S pomočjo geotermalne energije vzgojijo na okoli  štirih hektarjih letno vzgojijo preko 2 milijona orhidej. Dnevno tukaj zacveti preko 4000 orhidej!  Podjetje ima najnižji ogljični odtis v vsej Evropi.

Podjetje ima tudi dodatno ponudbo, na 1500 kvadratnih metrih površine imajo rastlinjak z več kot 400 različnimi vrstami tropskih rastlin.

V njihovo bogato založeni trgovini lahko kupite različne vrste orhidej, spominke, literaturo posvečeno vzgoji in skrbi orhidej.  

Bukovniško jezero in energetske točke

Bukovniško jezero je akumulacijsko jezero. Razprostira se v gozdovih na vznožju Goričkega. Voda v jezeru je precej kalna in motna.

Člani zavoda za okolje in turizem Dobrovnik so ta kraj spremenili v privlačno in obiskano turistično destinacijo. Jezeru so dodali številne aktivnosti in animacijo za otroke .

Med drevesi so speljane lepo urejene sprehajalne poti, ki vodijo tudi do šestindvajsetih energijskih točk v okolici Vidovega izvira. V okolici najdete izvir zdravilne vode in 130 let staro kapelico posvečeno Svetemu Vidu.

Med krošnjami dreves se skriva tudi  adrenalinski park. Za bolj in manj pogumne imajo tri različno zahtevne poligone.

Tudi tukaj imajo gostinski obrat in suvenirnico.

Muzej na prostem Lončarska vas

Lončarsko vas  boste našli v Filovcih. Muzej na prostem se razteza čez celo posestvo. Tukaj imajo tudi lepo ohranjeno edino še delujočo tradicionalno lončarsko peč v Prekmurju.

Foto: Jure Kravanja Twitter

By A.K.

Komentar: