Nega kodrastih las: Izogibajte se izdelkom s temi sestavinami!

ByAnja Kadič

11. maja, 2024 , ,
Foto: Pexels

Nega kodrastih las: Izogibajte se izdelkom s temi sestavinami!

Kodrasti lasje so že po naravi čudoviti, nepravilna nega hitro pa jih lahko hitro spremeni v suhe, lomljive in neobvladljive. Prav zaradi tega je bistveno, da poznate sestavine, ki jih vaši kodri ne marajo. V nadaljevanju predstavljamo sedem sestavin, ki se jim morate izogibati, če želite ohraniti zdravje in lepoto vaših kodrov.

1. Sulfati

Sulfati, kot sta natrijev lavril sulfat in natrijev lauret sulfat, so močni čistilni agenti, ki se pogosto uporabljajo v šamponih in drugih izdelkih za osebno higieno. Njihova glavna naloga je, da odstranijo umazanijo in olja, vendar so za kodraste lase pogosto preagresivni. Sulfati lahko odstranijo naravna olja s lasišča in las, zaradi česar postanejo suhi in krhki. Za ohranjanje zdravih kodrov izberite šampone brez sulfatov, ki nežno čistijo brez odvzema naravnih olj.

2. Silikoni

Silikoni, kot so dimetikon in ciklometikon, so priljubljeni v izdelkih za nego las zaradi njihove sposobnosti, da lasem zagotovijo sijaj in gladkost. Vendar pa lahko te težke kemikalije ovirajo vpijanje vlage v lase in povzročijo kopičenje, zaradi česar so kodri manj definirani in težji. Če imate kodraste lase, je priporočljivo izbrati izdelke, ki so brez silikonov in ne povzročajo obteženja las.

3. Alkoholi

Določene vrste alkoholov, kot so izopropilni alkohol, lahko izsušijo lase in lasišče. Medtem ko so nekateri maščobni alkoholi, kot sta cetil in stearyl alkohol, koristni za lase, saj delujejo kot emolienti, se je treba izogibati kratkoverižnim alkoholom, ki lahko odvzamejo vlago iz kodrastih las, zaradi česar postanejo suhi in lomljivi.

4. Parabeni

Parabeni so konzervansi, ki jih najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, vključno z izdelki za nego las. Čeprav preprečujejo rast bakterij in podaljšujejo rok uporabnosti izdelkov, so bili povezani z možnostjo hormonskih motenj. Izogibanje parabenom je še posebej pomembno za tiste, ki želijo izbrati varnejše in bolj naravne izdelke za svoje kodre.

5. Formaldehidi

Formaldehidi in sproščujoči agenti formaldehida so še ena skupina kemikalij, ki jih je treba izogibati. Pogosto se uporabljajo v izdelkih za ravnanje las, lahko pa povzročijo draženje kože in dihalnih poti ter so bili povezani z določenimi vrstami raka. Za varno nego kodrastih las izberite izdelke, ki ne vsebujejo formaldehidov.

6. Natrijev klorid

Natrijev klorid ali kuhinjska sol se pogosto uporablja kot zgoščevalec v šamponih. Vendar lahko ta sestavina povzroči suhost las in lasišča ter zmanjša elastičnost kodrov. Izogibajte se šamponom, ki vsebujejo natrijev klorid, zlasti če so vaši lasje barvani ali obdelani s kemikalijami.

7. Umetna barvila in dišave

Umetna barvila in dišave niso samo nepotrebni dodatki, ampak lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo alergijske reakcije ali preobčutljivost. Izberite izdelke z naravnimi ali organskimi sestavinami, ki so manj verjetno, da bodo dražili vaše lasišče in negativno vplivali na zdravje vaših kodrov.

Zavedanje o teh sestavinah je ključno za ohranjanje zdravih in živahnih kodrastih las. Ko izbirate izdelke za nego las, bodite pozorni na sestavine in se odločite za tiste, ki podpirajo in negujejo vaše naravne kodre. Pravilna nega lahko naredi veliko razliko v videzu in občutku vaših las, zato izberite pametno in vaši kodri vam bodo hvaležni.

Portal24; Foto: Pexels