Nega ustnic: Je vazelin dober za vaše ustnice?

ByAna Koren

2. januarja, 2023
Foto: Pexels

Je vazelin dober za vaše ustnice?

Verjeli ali ne, obstaja pravi način, kako nahraniti svoje ustnice s tem bistvenim izdelkom! V hladnih zimskih mesecih so izsušene, razpokane in razpokane ustnice pogosta skrb vseh.

Vazelin je za vaše ustnice najboljša izbira, saj lahko gosto vlažilno sredstvo zgladi vaše ustnice ter odpravi suhost in razpokanost. Prav tako svetujemo, da ob razpokanih ustnicah ne uporabljate izdelkov, kot so šminke ali glosi, saj lahko poslabšajo težavo. 

Čeprav je vazelin morda najbolj razširjen balzam za ustnice, ali res deluje? 

Je vazelin dober za razpokane ustnice?

Vazelin je v bistvu vrsta okluzivnega vlažilca, ki pomaga zadrževati vlago v koži. Za razliko od vlažilnih sredstev, ki pridobivajo vodo iz zraka, vazelin deluje tako, da na ustnicah tvori zaščitno pregrado, ki preprečuje izgubo vlage.

To pomeni, da ustnicam ne doda vlage, ampak zapre obstoječo vlago. Torej, če so ustnice razpokane in potrebujejo vlago, vam prvi nanos vazelina ne bo pomagal, saj ni dovolj vlage, da bi se zadržal .

Vazelin je varen in nežen način za zaščito hidracije in vlage v ustnicah. 

Krepi kožno pregrado in pomaga pri izredni suhosti in razdraženosti. ahko ga vključite v svoj dnevni režim nege kože in ga uporabljate v kombinaciji z drugimi vlažilnimi izdelki, da preprečite razpokane ustnice.

Nanos vazelina na razpokane ustnice ni najboljši način za uporabo. V naslednjem razdelku se naučite, kako ga najbolje uporabiti.

Kako uporabljati vazelin

Ko se vaše ustnice izsušijo in se luščijo, se izogibajte oblizovanju ali trganju luskaste kože. 

Kaj morate storiti:

  • Naredite piling ustnic, da odstranite odmrlo kožo in luske. Lahko naredite svoj piling s sladkorjem in naravnimi mehčali, kot je kakavovo maslo.
  • Ustnice navlažite s pomirjujočo vlažilno kremo ali balzamom za ustnice, ki vsebuje hialuronsko kislino in ceramide, da preprečite draženje in nadaljnje pokanje. Za vlaženje suhih ustnic lahko uporabite tudi naravno vlažilno kremo, kot je karitejevo maslo, kokosovo olje, kakavovo maslo itd.
  • Na koncu nanesite plast vazelina, da zadržite vlago in ohranite mehkobo in gladkost ustnic.

Opomba: Pilinga ustnic ne delajte vsak dan. Za odstranjevanje umazanije, odmrle kože in nečistoč z ustnic, lahko uporabite blag piling 2- do 3-krat na teden.

Nekaj ​​stvari, ki jih lahko storite, da preprečite razpokane ustnice:

  • Ne dihajte skozi usta. Dihanje skozi usta oddaja topel zrak preko vaših ustnic, kar lahko povzroči suhost in razpokanost.
  • Ne oblizujte si ustnic, ko so suhe. Ljudje se mu zdijo skoraj neustavljivi, vendar lahko vaša slina poslabša suhost in vaše ustnice še bolj razpokajo in se luščijo.
  • Izogibajte se večkratnemu dotikanju ustnic, ko so suhe in razpokane. To lahko prenese mikrobe na njihovo površino in povzroči okužbo.
  • Pijte veliko vode , da ohranite hidracijo telesa, kože in ustnic.
  • Pozimi uporabite vlažilec zraka v sobi, da ohranite optimalno vlažnost. Pomanjkanje vlage v zraku povzroča suhost kože zaradi transepidermalne izgube vode.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako uporabiti prehodni odtenek senčila za izjemen videz

Če ste ljubiteljica lepote, ste izraz prehodni odtenek, ko ste gledali video vadnice o ličenju, verjetno slišali že vsaj 1000-krat. Običajno je to prvi, srednje toniran odtenek, ki ga umetniki ličenja nanesejo na veke, da ustvarijo naraven preliv, ko začnejo s senčenjem… več tukaj.