Nekatera živila so boljša sveža: Ne pogrevajte te hrane!

Najnovejše raziskave razkrivajo, da kljub hitremu tempu življenja, ki nas včasih prisili v pripravo obrokov za več dni vnaprej, obstajajo živila, ki bi jih morali uživati le sveže pripravljena, saj segrevanje lahko resno ogrozi naše zdravje. Medtem ko je priprava obrokov vnaprej postala način življenja, se je treba zavedati, da nekatera živila niso primerna za pogrevanje. Tukaj je nekaj živil, ki jih je bolje jesti sveže pripravljena:

Korenje in špinača

Zelenjava, kot sta korenje in še posebej špinača, vsebujeta nitrate, ki se pri segrevanju lahko spremenijo v rakotvorne nitrozamine. Enako velja za zeleno, repo in peso. Priporočljivo je, da jedi iz teh sestavin pripravljate le sveže v količini, ki zadostuje za en obrok. To je še posebej pomembno pri malčkih, katerih občutljivost na te spremembe je še večja.

Žitarice in mleko

Žitarice in mleko lahko zmanjšajo absorpcijo železa pri otrocih, zato jih je treba uživati sveže pripravljene, če je to mogoče.

Gobe

Gobe so izjemno občutljivo živilo, saj se beljakovine v njih hitro uničijo, še posebej pod vplivom encimov in mikroorganizmov. Če jih ne očistite temeljito in jih po kuhanju ne shranite v hladilnik v roku 24 ur, se izogibajte njihovemu pogrevanju.

Riž

Segrevanje riža ni priporočljivo, ker lahko surov riž vsebuje bakterijske spore, ki povzročajo zastrupitev s hrano. Če nameravate riž pripraviti vnaprej, ga ohladite v eni uri po kuhanju in pred segrevanjem hranite v hladilniku največ en dan.

Piščanec, meso, ribe in jedi z jajci

Beljakovine v teh jedeh se lahko spremenijo in povzročijo prebavne težave, če jih ponovno segrejemo po 2-3 dneh. Zato je najbolje uživati sveže pripravljene obroke.

Jedi z mlekom in mlečnimi izdelki

Jedi, ki vsebujejo mleko in mlečne izdelke, so najbolje uživati takoj po pripravi, da ohranijo svojo kakovost.

Zavedanje o teh živilih, ki niso primerna za pogrevanje, nam lahko pomaga ohraniti naše zdravje in preprečiti morebitne negativne učinke naših prehranjevalnih navad.

vir; Foto: Freepik; Portal24