Nekdanji bobnar skupine Parni valjak Dražen Scholz ponovno obsojen

Nekdanji bobnar priljubljene skupine Parni valjak, Dražen Scholz (62), je bil na zagrebškem županijskem sodišču ponovno spoznan za krivega v zvezi s prometno nesrečo, ki se je zgodila leta 2017 in v kateri je umrl pešec Vjeran Dasović. Vendar pa je bila njegova kazen zmanjšana, saj na ponovljenem sojenju ni bilo dokazov, da je bil pod vplivom alkohola in kokaina.

Scholz je bil na prvem sojenju, ki se je odvijalo pred zagrebškim občinskim sodiščem, obsojen na štiri leta zapora zaradi povzročitve nesreče pod vplivom alkohola in mamil. Vendar pa so se stvari spremenile, ko so na ponovljenem sojenju ugotovili, da ni bil pod vplivom teh substanc. Zato je bil tokrat obsojen na tri leta zapora zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in opustitve pomoči ponesrečencu po nesreči.

Predsednica sodnega senata, sodnica Daniela Kustec, je pojasnila, “To sodišče vas je spoznalo za krive teh dveh kaznivih dejanj.” Scholz je v ponedeljek mirno prisostvoval razglasitvi sodbe, svojo glavo pa je držal sklonjeno, ne da bi izrekel besedo.

Obtožba proti Scholzu se je spremenila po opravljenem dodatnem izvedenstvu, ki ni moglo z gotovostjo potrditi prejšnjih obtožb, da je imel v času nesreče v krvi kokain in alkohol. Državno pravobranilstvo je nato spremenilo obtožnico na blažjo obliko.

Scholza so aretirali le osem ur po nesreči, zato ni bilo mogoče z gotovostjo ugotoviti, ali je mamila in alkohol užival pred ali po nesreči, čeprav so sledi teh substanc našli v njegovem urinu.

Kljub temu je bil Scholzov zagovor zavrnjen, saj ni mogel prepričljivo dokazati, da ni videl trčenja avtomobila v moškega, temveč je trčenje samo slišal. Sodnik je dejal, “Vaš zagovor je bil ocenjen kot neživljenjski, neprepričljiv, neresničen in namenjen odpravi kazenske odgovornosti.”

vir; Foto: Freepik; Portal24