Nekdanji minister Milan M. Cvikl toži bivšo soprogo

Nekdanji minister in trenutni viceguverner Banke Slovenije, Milan M. Cvikl, je vložil tožbo proti svoji bivši soprogi, Jerci Legan, in sicer zaradi obrekovanja preko javnih medijev. Tožba je bila vložena na ljubljanskem okrožnem sodišču, pri čemer je minuli petek zaradi stavke sodnikov odpadla kopica obravnav, med njimi tudi obravnava zoper Jerco Legan, znano antropologinjo in publicistko. Za to kaznivo dejanje je zagrožena denarna kazen ali celo do šest mesecev zapora.

Legan in Cvikl sta se poročila leta 2009, a sta se ločila pred lanskim poletjem. Po ločitvi je Cvikl postal predmet ovadbe zaradi suma nasilja v družini, pri čemer so dokazi o nasilju bili predloženi ustreznim ustanovam in nato posredovani policiji. Ovadba je bila nato prenesena na tožilstvo, čeprav še ni bila zaključena.

“Ko te partner po 15 letih iskrene lojalnosti in ljubeče pozornosti začne v javnosti blatiti z razočarano gospodinjo in permisivno materjo, potem ko mu podariš mladost, dva zdrava otroka in ponudiš vse svoje življenjske vire … Ko te sinova jokajoče prosita, da že nekaj ukreni, in rotita, da z očetom ne želita več sedeti za isto mizo ali oditi skupaj na izlet … Ko te postane strah, kateri krožnik bo narobe odložen, in navkljub selitvi iz spalnice nikjer v skupnem domu nimaš več mirnega spanca … Ko ob vsakem stiku poslušaš, kako zanič kuhaš, kako slabo si videti, kakšen brezvezen poklic in bedne prijateljice imaš … a hkrati za novo leto brezsramno nadleguje eno izmed njih … Ko ti v družbi pred vsemi brutalno jemlje besedo … Ko se s svojo nejevoljo pokroviteljsko spravlja na tvoje starše in prijatelje ter edini babici celo prepove stike z vnukoma … Ko te sosedje na cesti sprašujejo, ali potrebuješ pomoč … Ko iz tablice letijo žgečkljive fotografije in osladna sporočila z drugimi ženskami … Ko v družinskem avtomobilu naletiš na sledi neznanega pudra, cenene vonjave in odpadle dolge svetle lase … Ko ob sebi prepoznaš nekoga, ki zaradi lastne nemoči in nezmožnosti uvida, da izgublja vse, ki so ga imeli radi, za seboj zapira vsa vrata, saj ni pripravljen ničesar priznati, si poiskati strokovno pomoč in se spremeniti…”

Jerca Legan za Jano

Cvikl je v pisnem odgovoru za Žurnal24 zanikal obtožbe o psihičnem ali fizičnem nasilju nad ženo in otroki. Prav tako je izpostavil, da ni v teku noben kazenski postopek proti njemu. Cvikl je tudi poudaril, da je že sprožil kazenske postopke proti Jerca Legan Cvikl, zaradi njenih dejanj, ki naj bi mu namerno škodovala. Poudaril je tudi, da se bo boril za največjo korist svojih mladoletnih sinov, ki so postali žrtve ločitvenih sporov, ki jih medijsko spodbuja Jerca Legan Cvikl.

Omeniti velja, da sta tako Cvikl kot Leganova zavrnila dajanje izjav v medijih zaradi zaščite svojih otrok in zaradi potekajočih sodnih postopkov.

Kako bo Milan M. Cvikl obrazložil svojo tožbo, bo bolj jasno na naslednjem naroku. Vendar pa bo moral verjetno obravnavati dejstvo, da je javna osebnost, ki se je v preteklosti pogosto pojavljala v družabnih kronikah in dajala zasebne intervjuje, kar bi lahko vplivalo na njegovo argumentacijo v primeru domnevno okrnjenega ugleda.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24