Nekdanji okoljski minister Jure Leben imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade

DZ [Foto: Matija Sušnik/ DZ]

Nekdanji okoljski minister Jure Leben imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade

Vlada je na dopisni seji nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna imenovala za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Leben, ki je bil kandidat Gibanja Svoboda na letošnjih volitvah za evropske poslance, bo zadolžen za okolje, prostor, podnebje in dialog z nevladnimi organizacijami, so sporočili z vlade.

Jure Leben je v vladi Marjana Šarca opravljal funkcijo ministra za okolje in prostor, vendar je položaj zapustil zaradi afere ‘maketa drugi tir’. Na letošnjih volitvah mu ni uspelo osvojiti mesta v Evropskem parlamentu, zdaj pa bo prevzel naloge, ki jih je prej opravljala Maksimiljana Polak. Ta je kabinet premierja Goloba zapustila sredi maja.

Trenutni državni sekretarji v Golobovem kabinetu so še Maša Kociper (odnosi z DZ), Igor Mally (evropske zadeve), Nataša Lužar (medgeneracijski dialog in stanovanjska politika), Vojko Volk (mednarodne zadeve ter nacionalna in mednarodna varnost) in Danijel Levičar (nacionalni jedrski program). Kabinet bo kmalu zapustila Melita Župevc, ki bo prevzela vodenje slovenskega predstavništva pri ZN in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.

Leben je bil eden od soustanoviteljev SMC in je v vladi Marjana Šarca deloval kot minister za okolje in prostor. Položaj je zapustil zaradi očitkov, povezanih z maketo za drugi tir, projektom, ki ga je vodil kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo v vladi Mira Cerarja. Kasneje je stranko SMC zapustil.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Foto: Matija Sušnik DZ