Nekdanji papež Benedikt XVI. zelo bolan, molite zanj

ByA.K.

31. decembra, 2022 ,

Nekdanji papež Benedikt zelo bolan, molite zanj

Predstavniki Katoliške cerkve so v petek v Rimu molili za zdravje papeža Benedikta XVI.. Zdravstveno stanje se mu je poslabšalo ta teden.

“Tu smo, da ga podpremo z našo molitvijo,” je pred več sto ljudmi v lateranski baziliki, uradnem sedežu rimskega škofa, torej papeža dejal kardinal Angelo De Donatis.

Kot je bilo načrtovano, papež Frančišek ni prišel k maši.

Maševal je De Donatis kot odgovor na povabilo papeža Frančiška k molitvi za svojega predhodnika. Kardinal De Donatis je generalni vikar rimske škofije.

Vatikan je v petek sporočil, da je 95-letni nekdanji papež Benedikt XVI. v “stabilnem” stanju, da je preživel mirno noč in se v četrtek popoldne udeležil maše v svoji sobi.

“V tem trenutku je njegovo stanje stabilno,” je dejal tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Za Benedikta skrbijo v nekdanjem samostanu v Vatikanu. Benedikt v Vatikanu živi od leta 2013, ko je odstopil. To se je zgodilo prvič po 600 letih.

Da se je Benediktovo zdravstveno stanje poslabšalo je v sredo razkril papež Frančišek. Frančišek je dejal, da je njegov predhodnik “zelo bolan” in pozval k molitvi zanj.

Molitve v rodni Nemčiji

Verniki za Benedikta, ki je rojen na Bavarskem, molijo tudi v njegovi domovini Nemčiji.  

V cerkvi sv. Oswalda v kraju Marktl am Inn, kjer je bil nekdanji papež krščen, je na trinožniku poleg krstnega kamna fotografija Benedikta XVI., na stenah pa fotografije njegovega obiska rojstnega kraja leta 2006, poroča AFP. 

Na Trgu svetega Petra v Rimu so se številni turisti in romarji fotografirali pred božičnim drevescem in jaslicami. Nekaj novinarjev je tja prišlo v pričakovanju morebitnih novic iz Vatikana.

“Bil je velik papež, morda slabo razumljen v delu katoliškega sveta, vendar je služil Cerkvi. Zapustil je izjemne pridige in pisna dela,” je za AFP povedal Carmelo Dellisanti.

Benedikta XVI., čigar osemletni pontifikat (2005–2013) so zaznamovale številne krize, je v začetku leta 2022 v Cerkvi prehitela pedokriminalna afera.

Po nemškem poročilu, ki ga obtožuje prikrivanja spolnih zlorab v času, ko je bil münchenski nadškof, je prekinil molk s prošnjo za “odpuščanje” in zanikanjem prikrivanja pedofilije.

“Mislim, da je kot papež preživel težko obdobje zaradi pedofilskega škandala in da nikoli ni zares želel biti papež,” je dejala Annika Hafner, 30-letna Nemka, v St. Petra.

Joseph Ratzinger je v zadnjih mesecih postajal vse šibkejši in se je premikal na invalidskem vozičku, a je še vedno sprejemal obiskovalce. Na fotografiji, ki je nastala 1. decembra ob zadnjem obisku, je vidno slaboten.

Na zadnjem javnem videu, ki ga je Sveti sedež objavil avgusta, je Benedikt XVI. shujšan, nosi slušni aparat in ne more govoriti. 

Foto: STA

Ne spreglejte…

Papež Frančišek pozval k pogledu onkraj potrošništva

Papež Frančišek je daroval mašo polnočnico, v kateri se je posvetil pohlepu in potrošništvu. Dejal je, da so glavne žrtve pohlepa šibki in ranljivi. Tisoče ljudi je prišlo tudi v Betlehem na Zahodnem bregu… več tukaj.